LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razvoj STEM područja

Nagrada iz područja odgoja i obrazovanja: STEM park dobio Povelju za najbolju akciju

Osim STEM parka nagrade su dobila još dva projekta iz Rijeke.

Osim STEM parka nagrade su dobila još dva projekta iz Rijeke.

Sveučilište u Rijeci partner je na projektu STEM(AJMO!), koji vodi Centar tehničke kulture Rijeka u okviru kojega je osmišljen i izrađen STEM park. STEM park, otvoren u srpnju 2022. godine, dobio je Povelju za najbolju akciju za projekt iz područja odgoja i obrazovanja, tehničke kulture i organiziranog slobodnog vremena za djecu. Nagradu dodjeljuju gradovi i općine prijatelji djece.

Rijeka je na natječaj Najakcija 2022. prijavila tri akcije, a sve tri osvojile su priznanja, dok je STEM park dobio najviše priznanje odnosno prigodnu Povelju. Nagradu je u ime CTK Rijeka i konzorcija projekta STEM(AJMO!) primila izvršna direktorica CTK Rijeka Olivera Stanić.

Podsjetimo, STEM park osmišljen je i izrađen u suradnji CTK Rijeka, Fakulteta za matematiku Sveučilišta u Rijeci (Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković), Astronomskog društva Višnjan (Petar Čuček), Grada Rijeke, projektantskog ureda Urbanistički studio Rijeka d.o.o. te s djecom i volonterima uključenima u aktivnosti CTK Rijeka. STEM park namijenjen je djeci od dvije do 12 godina, a cilj mu je popularizirati STEM područja među djecom. U njemu se nalazi devet sprava, a one omogućavaju ostavljanje šifriranih poruka prijateljima, proučavanje neba sjeverne polutke, istraživanje Sunčeva sustava, učenje osnovnih i naprednih matematičkih operacija, povezivanje životinja našeg kraja i njihovih staništa, učenje osnovnih i naprednih matematičkih operacija, praćenje klime našeg kraja te brojne druge aktivnosti. Park ima i internetsku stranicu kojoj možete pristupiti učitavanjem QR kodova koji se nalaze uz sprave, a na njoj možete dobiti i ideju za provedbu aktivnosti.

Osim STEM parka nagrade su dobila još dva projekta iz Rijeke: projekt Školsko popodne Osnovne škole Nikola Tesla dobio je pohvalu za najbolju akciju iz područja odgoja i obrazovanja, dječjih prava i participacije djece, mentalnog zdravlja djece, prevencije nasilja i socijalne inovacije, dok je VMB Lab Galerije Kortil i Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje Vijeće mladih Benčić dobio pohvalu za najbolju akciju iz područja kulture.
 

FOTO: PIXABAY