LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„SafetyNet – Borba za sigurnost”

Načelnik policije upozorio studente: „Ovo se ne događa samo u filmovima na Netflixu...”

Računalni kriminal sveprisutan je – na meti možete biti vi, vaši prijatelji ili netko treći. To nije samo priča iz filmova, već svatko može postati žrtva.

Računalni kriminal sveprisutan je – na meti možete biti vi, vaši prijatelji ili netko treći. To nije samo priča iz filmova, već svatko može postati žrtva.

Preventivni projekt pod nazivom SafetyNet – Bitka za sigurnost, čiji je pokretač policijska uprava Splitsko-dalmatinska, i ove godine će se provoditi s ciljem osvještavanja građana o opasnostima računalnog kriminaliteta koji vreba iza svakog ugla.

Jedno od predavanja održalo se i srijedu na splitskom sveučilištu, gdje su načelnik policijske uprave Slobodan Marendić, policijska službenica za kibernetičku sigurnost Ivana Poljak Marunica i voditelj poslova prevencije Paško Ugrina bili glavni predavači, piše Slobodna Dalmacija.
 


VEZANO: Još jedna prevara: „Vaš paket se ne može isporučiti“


 

Digitalni svijet ima svoje prednosti, ali i nedostatke


Ipak, njihovi sugovornici bili su i rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić te izv. prof. dr. sc. Marijana Bartulović sa sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti. Ljutić je na samom početku rekao da ne zna tko je u današnjem digitalnom svijetu siguran, ali se ipak osvrnuo i na njegove prednosti. 

Hakirano računalo, FOTO: Canva
 
Mobiteli, računala, društvene mreže – sve su to elementi digitalnog svijeta bez kojih ne možemo zamisliti svakidašnji život. No, baš se u njima kriju razne mogućnosti za kriminal, a to je i jedan od razloga pokretanja projekta.
 

„Početkom 2023. godine smo odlučili zbog porasta računalnog kriminaliteta pokrenuti „SafetyNet – akciju osvještavanja javnosti. Računalni kriminalitet se ne događa samo u filmovima koje gledamo na Netflixu, to se događa u dnevnom boravku dok su roditelji na poslu ili u dječjom sobi dok roditelji navečer gledaju Kumove. U ovoj godini naš projekt dižemo na novu razinu i nazivamo ga „SafetyNet 2.0”.”  – rekao je načelnik Marendić, prema Slobodnoj Dalmaciji.

 

Nitko nije siguran


Tom prilikom je obećao da će svoje znanje prenijeti na studente jer su pripadnici svih grupa i generacija na meti računalnih kriminalaca, neovisno o tome koliko se oni dobro služe tehnologijom.

Voditelj poslova prevencije Paško Ugrina složio se s načelnikom i rekao da je glavni cilj projekta osvješćivanje, informiranje i savjetovanje, s posebnim fokusom na djecu. Još jedan od ciljeva je i poticanje građana na prijavu slučajeva računalnog kriminaliteta.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA