LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Loša situacija u Sisku i Kninu

Na veleučilištima svako drugo mjesto stoji prazno, a na nekim studijima uopće nema studenata

Ovogodišnji upisi na fakultete doveli su u pitanje održivost određenih smjerova na visokim učilištima.

Ovogodišnji upisi na fakultete doveli su u pitanje održivost određenih smjerova na visokim učilištima.

Jesu li upisne kvote na određenim visokim učilištima ostale prazne zbog manjka učenika ili ih je jednostavno previše? Naime, svako drugo mjesto na veleučilištima ostalo je prazno, a na javnim sveučilištima također ima i više nego dovoljno mjesta, prenosi Jutarnji.hr.

Prema službenim podacima u novu akademsku godinu planiran je upis 4263 brucoša na 13 javnih veleučilišta. Međutim, pravo upisa ostvarila je samo polovica, njih 2163, odnosno to znači da će svako drugo mjesto ostati prazno. Situacija je nešto bolja na devet javnih sveučilišta, ali i tamo je pravo na upis ostvarilo tek 21 625 učenika, a bilo je dostupno 30 557 upisnih mjesta.

Postoji mogućnost da se na kraju neće svi kandidati odlučiti na studij pa je moguće da broj praznih upisnih mjesta do kraja rokova postane veći. Prema Jutarnjem u praksi se pokazalo da uvijek na kraju bude manje upisanih studenata nego učenika koji su ostvarili pravo na upis. Cijelu situaciju ovih dana komentirao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs 

Molio sam i rektore da se po završetku ukinu svi studijski programi na kojima nema minimalno pet studenata, da se ne održavaju fantomski studiji na kojima nema studenata te da učine napore u privlačenju stranih studenata, izjavio je Fuchs prema Jutarnjem.

A na popisu fakulteta bez minimalnih pet studenata našao se Metalurški fakultet u Sisku koji je na metalurgiji i njezinim smjerovima metalurško inženjerstvo i industrijska ekologija, predvidio upisnu kvotu za 58 studenata. No, prijavilo se samo 13 studenata, a pravo na upis nije ostvario nitko. Situacija nije znatno bolja niti na stručnom studiju poljoprivrede krša/stočarstvo krša na javnom Veleučilištu Marko Marulić u Kninu gdje je upisna kvota bila 30 studenata. Međutim, prijavilo se samo troje učenika, a pravo upisa nije ostvario niti jedan od trojice.

Takav problem nije samo na veleučilištima, već i redovni zagrebački studij tekstilne tehnologije i inženjerstva na smjeru industrijskog dizajna tekstila i odjeće nije upisao niti jednog studenta, a kvota je iznosila 35 mjesta.
 
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT