LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stožer civilne zaštite RH

Na pressici se govorilo o partijanju studenata; olakotna je okolnost što je okupljanje bilo spontano?

– Vezano uz okupljanja mladih, policija je izašla i nije utvrdila kršenje mjera, kao ni prekršajna i kaznena djela. Kod doma na Savi su se nakon upozorenja počeli razilaziti. – istaknuo je šef Stožera.

– Vezano uz okupljanja mladih, policija je izašla i nije utvrdila kršenje mjera, kao ni prekršajna i kaznena djela. Kod doma na Savi su se nakon upozorenja počeli razilaziti. – istaknuo je šef Stožera.

Današnja konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite očekivano nije mogla proći bez osvrta na okupljanje mladih u okolici Studentskog doma Stjepan Radić u petak i subotu. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović još je jednom rekao da policija nije utvrdila kršenje epidemioloških mjera.

Vezano: 

– Vezano uz okupljanja mladih, policija je izašla i nije utvrdila kršenje mjera, kao ni prekršajna i kaznena djela. Kod doma na Savi su se nakon upozorenja počeli razilaziti. Na to možemo gledati prvenstveno kroz to da ova situacija traje jako dugo. Mi nikad nismo nikad rekli da kriza nije gotova, da virus nije tu, uvijek smo govorili da ta opasnost traje sve dok ministar zdravstva ne pošalje prijedlog Vladi da proglasi kraj epidemije. Ovo je prva vijest u cijelom svijetu što se događa oko epidemije. – istaknuo je šef Stožera.
Ponovio je da je virus tu i da se širi onako kako mu mi svojim ponašanjem dozvolimo. Dodao je još da se prosvjeduje diljem svijeta, a da mi imamo najmanje stroge mjere u Europskoj uniji te da okupljanja na otvorenom ne moraju biti problematična ako se poštuje poseban epidemiološki okvir.
– Osnovno je da se ljudi ponašaju disciplinirano i odgovorno, to nam je oduvijek bio cilj. Ne treba previše filozofirati o mjerama. Mjere su maske, distanca, prozračivanje, higijena. Sve ostalo se odnosi na primjenu u stvarni život, negdje to ide lakše, a negdje teže. Bez obzira na dugotrajnost epidemije, nadamo se da ćemo uz pravilnu aplikaciju mjera, uz cijepljenje i dolazak proljeća i ljeta biti u puno boljem stanju što se tiče psihosocijalnog dijela epidemije. – kazao je.


Markotić o bioterorizmu

Gostujući u RTL-u Danas infektologinja Alemka Markotić jučer je upotrijebila riječ bioterorizam kada je govorila o okupljanju mladih, a sada je još jednom objasnila na što je točno mislila:
– Kada ste svjesni da određeno vaše ponašanje može drugom naškoditi, bilo da mu prenesete COVID, HIV, ospice, i vi i pored toga ne vodite brigu o mjerama ili preporukama, onda to možete zvati od bioterorizma, neodgovornog ponašanja do kršenja zakona...
O prosvjedu

Na pitanje znači li okupljanje mladih uz poneko pridržavanje mjera da se zapravo ograničenje od 25 osoba na okupljanjima može kršiti, ministar Božinović prokomentirao je da su novinari kreativni oko izvlačenja zaključaka iz izjava Stožera. Usmjerio je pažnju na prosvjed koji je, za razliku od studentskog okupljanja, bio organiziran, a o njemu i sličnim događanjima više se ne priča.

– Ovo što se dogodilo kod studenata, policija kod takvih situacija na prvo mjesto stavlja javni red i mir. Možda sugerirate da bi kao u nekim drugim zemljama mogla ulaziti među te mlade ljude i da ih rastjeruje, koristi vodene topove... Mi uz vašu pomoć cijelo vrijeme pokušavamo reći da je ovo solidaran napor. Nitko ne spominje prosvjed poduzetnika, to je bilo organizirano kao za 20 ljudi, ali svi su znali da će biti puno više. Policija je i tamo na prvo mjesto stavila javni red i mir. Nismo bili suočeni s puno pitanja u tome, nego za neke druge događaje. Ne vidim da su mladi koji su već 2-3 dana zastupljeni u medijima bili veći rizik od nekih drugih koji su ispali iz fokusa vaših zanimanja. – rekao je Božinović. 

FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT