LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ODZVONILO MU

Na nekim fakultetima zabranjuje se TikTok, tvrdi se da je riječ o kibernetičkim prijetnjama

Osim TikToka, među studentima su zabranjeni i Kaspersky, VKontakte, Tencent QQ, WeChat i sve njihove podružnice.

Osim TikToka, među studentima su zabranjeni i Kaspersky, VKontakte, Tencent QQ, WeChat i sve njihove podružnice.

Upravni odbor Državnog sveučilišta Florida nedavno je zabranio korištenje TikToka i nekih drugih softvera i aplikacija na sveučilišnim uređajima zbog zabrinutosti oko kibernetičkih prijetnji. Kancelar Ray Rodrigues naložio je institucijama da uklone ove tehnologije s uređaja i blokiraju mrežni promet povezan s njima. Osim TikToka, zabranjeni su i Kaspersky, VKontakte, Tencent QQ, WeChat i sve njihove podružnice.

Privatnost podataka, posebno u vezi sa studentima i fakultetskim istraživanjima, od kritične je važnosti za sustav Državnog sveučilišta Florida, rekao je Odbor guvernera za CNN, stoga je odlučeno da je zabrana ovih aplikacija neophodna.

Međutim, glasnogovornica TikToka, Hilary McQuaide, izjavila je da na TikToku uživa u više od 150 milijuna Amerikanaca, uključujući studente i učitelje koji ga koriste za angažiranje na nastavi. Ovo nije prva zabrinutost u vezi s TikTokom, a nedavno je Ured povjerenika za informacije Velike Britanije kaznio je TikTok zbog brojnih kršenja zakona o zaštiti podataka, dok Italija istražuje aplikaciju zbog navodnog opasnog sadržaja.

Najbolji način za rješavanje zabrinutosti oko nacionalne sigurnosti je transparentna zaštita SAD-a zasnovana na američkom tlu uz robusno praćenje, provjeru i verifikaciju treće strane, koju već primjenjujemo, rekao je kancelar Ray Rodrigues.

Također, guverner Utaha nedavno je potpisao zakon koji zahtijeva od tinejdžera da dobiju roditeljsku dozvolu za korištenje društvenih mreža.

U svjetlu ovih zabrinutosti oko sigurnosti i privatnosti podataka, mnogi korisnici društvenih mreža postaju sve svjesniji svoje digitalne sigurnosti. Stoga je važno da se korisnici educiraju o tome kako zaštititi svoje podatke na internetu.
FOTO: UNSPLASH