LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stop dezinformacijama!

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana javna rasprava u svrhu borbe protiv medijskih dezinformacija

Istraživanje prof. dr. sc. Marijane Grbeše Zenzerović pokazuje kako Hrvati generalno imaju vrlo nisko povjerenje u medije.

Istraživanje prof. dr. sc. Marijane Grbeše Zenzerović pokazuje kako Hrvati generalno imaju vrlo nisko povjerenje u medije.

Agencija za elektroničke medije u suradnji s Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci organizirala je predstavljanje mjere Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka. U sklopu predstavljanja održana je javna rasprava u prostorima Kampusa Sveučilišta u Rijeci.

Nakon uvodnih govora prof. dr. sc. Marijana Grbeša Zenzerović, s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, predstavila je Studiju Jačanje otpornosti društva na dezinformacije: analiza stanja i smjernice za djelovanje. U dokumentu je predstavljen problem dezinformacija, a samo istraživanje pokazuje kako je na području Republike hrvatske povjerenje u medije vrlo nisko te je otkriveno da brojni građani preferiraju informiranje preko društvenih mreža i popularnih influencera

Prof. dr. sc. Ana Meštrović s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija održala je govor na temu Razvoj tehnologija za analizu tekstova i otkrivanje dezinformacija. Tijekom izlaganja, prezentirane su metode i tehnike iz područja umjetne inteligencije koje se mogu koristiti kao pomoć za detektiranje tekstualnih poruka koje potencijalno sadrže dezinformacije. 

Na samom kraju, održana je rasprava u kojoj su sudjelovali sudionici iz akademske zajednice te stručnjaci iz raznih IT tvrtki.
 

FOTO: PIXABAY.COM