LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povjerenstvo odlučilo

Na Hrvatskim studijima nema izbora za Studentski zbor zbog blokade

Na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu koje nisu blokirane izbori za članove Studentskog zbora provodit će se u utorak i srijedu od 8 do 20 sati.

Na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu koje nisu blokirane izbori za članove Studentskog zbora provodit će se u utorak i srijedu od 8 do 20 sati.

Izbori za Studentski zbor na Hrvatskim studijima neće se održati zbog zastrašivanja pojedinih kandidata, ugrožavanja prava studenata te nasilnih metoda kojima grupa studenata ometa nastavu i studente, objavilo je Izborno povjerenstvo Hrvatskih studija. Povjerenstvo tvrdi da su uvjeti na Hrvatskim studijima takvi da se izbori ne mogu provesti u skladu sa zakonom.

Dalo bi se zaključiti da se pod navedenom grupom studenata smatraju članovi Studentskog sabora Hrvatskih studija koji su prošli tjedan blokirali nastavu na Borongaju. Predstavnici Studentskog sabora negirali su optužbe za zastrašivanje ostalih kandidata i nasilje. Predstavnici studenata na Hrvatskim studijima tako će do daljnjega ostati isti, na čelu s predsjednicom Zbora Ivanom Široki koja je u emisiji Otvoreno na HRT-u izjavila da blokada nije legitimna te da bi se problemi trebali riješiti na način koji je primjeren akademskim građanima.

Blokada Hrvatskih studija traje tjedan dana i rezultat je sve većeg nezadovoljstva studenata. Hrvatski studiji najprije su postali sveučilišni odjel, da bi nedugo zatim Sveučilište u Zagrebu njihove kvote za studij filozofije smanjilo na ništicu. Studentski predstavnici bili su na sastanku s rektorom, no trosatni sastanak nije doveo do dogovora. Samo je produžio blokadu za koju su predstavnici Studentskog sabora rekli da će trajati sve dok se ne kvote za studij filozofije ne vrate na prijašnju razinu i dok voditelj Hrvatskih studija Mario Grčević ne odstupi s funkcije.

Inače, na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu koje nisu blokirane provodit će se u utorak i srijedu od 8 do 20 sati izbori za članove Studentskog zbora. Na izborima imaju pravo sudjelovati i birati svi studenti dodiplomskih, preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Izbori za Studentski zbor Sveučilišta i studentski zbor pojedine sastavnice provodit će se istodobno na svim fakultetima i akademijama Sveučilišta u Zagrebu. Izbori za studentske predstavnike su neposredni, slobodni i tajni. Novi studentski predstavnici biraju se na razdoblje od dvije godine

FOTO: FACEBOOK