LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
5. Adriatech

Na Građevinskom fakultetu održava se izložba inovacija u građevinarstvu

Osnovni je cilj izložbe približiti inovacije akademskoj zajednici uvažavajući aktivnosti koje provodi Nacionalno inovacijsko vijeće, kojim uz ministra gospodarstva supredsjedava ministar znanosti.

Osnovni je cilj izložbe približiti inovacije akademskoj zajednici uvažavajući aktivnosti koje provodi Nacionalno inovacijsko vijeće, kojim uz ministra gospodarstva supredsjedava ministar znanosti.

5. ADRIATECH – Hrvatska izložba inovacija u građevinarstvu u organizaciji SUIR Saveza udruga inovatora Rijeke održava se od 25. do 29. listopada 2021. u auli Građevinskog fakulteta koji je smješten u Kampusu Sveučilišta u Rijeci, uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije i grada Rijeke.

Suorganizatori su izložbe UIH Udruga inovatora Hrvatske Zagreb i Građevinski fakultet u Rijeci, uz podršku Centra za inovacije i transfer tehnologije Rijeka. Na izložbi su predstavljene 34 inovacije iz Istarske, Karlovačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba, kao i inovacije Građevinskog fakulteta u Rijeci i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.
 

Osnovni je cilj izložbe približiti inovacije akademskoj zajednici uvažavajući aktivnosti koje provodi Nacionalno inovacijsko vijeće, kojim uz ministra gospodarstva supredsjedava ministar znanosti. U svim europskim dokumentima povezuju se istraživanja i inovacije te razrađuje trokut znanja između obrazovanja, istraživanja i inovacija, što čini temelj za postizanje sinergijskih učinaka ulaganja u znanost i inovacije iz nacionalnih, regionalnih i međunarodnih fondova. 

– Ulaganja u znanost i inovacije, pa onda i u transfer tehnologije će omogućiti da javna hrvatska sveučilišta postanu međunarodno kompetitivna, odnosno, sveučilišta koja stvaraju novu znanstvenu, društvenu, kulturnu i gospodarsku vrijednost. Interakcijski mehanizam kojim se ovo može ostvariti su zajednički istraživački projekti u kojem surađuju javna sveučilišta i gospodarstvo. Time se osnažuju mehanizmi transfera znanja, tehnologije i intelektualnog vlasništva s javnih sveučilišta u gospodarstvo te komercijalizacija rezultata istraživanja – poručuju organizatori. 
 

Arhimed academia UIH-a prvi je dan izložbe organizirala online predavanje Oblici i važnost zaštite intelektualnog vlasništva s ciljem upoznavanja studenata i znanstveno-nastavnog osoblja s još uvijek premalo poznatim područjem intelektualnog vlasništva i njegovim najčešćim oblicima zaštite, s naglaskom na patent, uporabni model, žig i industrijski dizajn. Osobito se želi istaknuti važnost primjene i iskorištavanja intelektualnog vlasništva u poslovanju baziranom na inovacijama stvorenim tijekom istraživačkih i razvojnih aktivnosti.

FOTO: SUIR RIJEKA