LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vanjska politika

Na Forumu mladih EU-Balkan u Rimu sudjelovala studentica FFZG-a kao predstavnica iz Hrvatske

Cilj događaja promicanje je procesa proširenja zapadnog Balkana i davanje glasa mladima, što je ključno za iznošenje pravednih i održivih politika.

Cilj događaja promicanje je procesa proširenja zapadnog Balkana i davanje glasa mladima, što je ključno za iznošenje pravednih i održivih politika.

Što mladi Hrvati i Europljani misle o ulasku Srbije, Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju? Od 22. do 26. studenoga 2021. talijansko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je 78 mladih iz cijele Europe u Rim na prvi Forum mladih EU-Balkan na kojem se razgovaralo upravo o tom pitanju. 

Cilj događaja koje je Ministarstvo organiziralo je promicanje procesa proširenja zapadnog Balkana i davanje glasa mladima, što je ključno za iznošenje pravednih i održivih politika.

 

I Hrvatska je imala svoju predstavnicu na Forumu, Zrinku Burazer, studenticu povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– Kao mlada Hrvatica, građanka Europske unije, iz prve ruke vidim i doživljavam prednosti koje Hrvatska ima otkako je članica EU-a. Mnogo je mogućnosti za putovanja, studiranje, rad u inozemstvu... Ali volim spomenuti i svoj rodni grad Šibenik koji se mijenja zahvaljujući europskim fondovima. Od grada koji je godinama stagnirao, Šibenik postaje jedan prekrasan mediteranski grad svijetle i održive budućnosti. – kaže Zrinka Burazer.

Forum mladih EU-Balkan okupio je mlade iz 33 zemlje koji su u pet radnih skupina obrađivali teme okoliša, zajedničkog tržišta, postratnog pomirenja i novih digitalnih tehnologija.

– Nakon pet dana intenzivnog rada, došli smo do zajedničkih zaključaka o europskom proširenju i integraciji te o tome što bismo mi mladi željeli vidjeti u budućnosti Europske unije. Na primjer, želimo da se proces proširenja ponovno aktivira, želimo da se brane europske vrijednosti i da se inzistira na transparentnosti institucija i slobodi medija. – objašnjava studentica.

Zaključci Foruma mladih EU-Balkan predstavljeni su potpredsjednici Europske komisije Dubravki Šuici i talijanskom ministru vanjskih poslova Luigiju Di Maiu te služe kao prijedlozi koje europska mladež daje za buduće odnose između EU-a i zapadnog Balkana. Svi prijedlozi dostupni su na forumu.

FOTO: UNSPLASH