LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski projekti

Na FKIT-u održan još jedan Znanstveni dan za učenike srednjih škola

Studentska sekcija Hrvatskog društva kemijskih inženjera pohvalila se još jednim uspješnim projektom kojim su zadivili srednjoškolce koristeći teorijska i praktična znanja iz kemije.

Studentska sekcija Hrvatskog društva kemijskih inženjera pohvalila se još jednim uspješnim projektom kojim su zadivili srednjoškolce koristeći teorijska i praktična znanja iz kemije.

U sklopu projekta Studentske sekcije Hrvatskog društva kemijskih inženjera Boje inženjerstva održan je još jedan Znanstveni dan na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Posjetitelji su bili učenici iz četiriju srednjih škola: III. gimnazija Zagreb, V. gimnazija Zagreb, XVI. gimnazija Zagreb i Srednja škola Jastrebarsko.

U uvodnom je predavanju učenicima predstavljen FKIT, kao i djelovanje udruge SSHDKI, a u daljnjim radionicama nužan je bio rad u skupinama zbog epidemioloških mjera. S mentorima učenici su započeli svoje istraživanje kemije kroz brojne eksperimente i radionice. Uz teorijsko su pokriće tako izvedeni različiti pokusi, a najhrabriji učenici i sami su se okušali u izvođenju.

Docentica Dajana Kučić Grgić učenicima je predstavila rad Zavoda za industrijsku ekologiju te ih je upoznala s tehnikama analize zraka i otpadnih voda. Imali su priliku čuti nešto o mikroorganizmima, plijesnima, kvascima i bakterijama te su sudjelovati u pripremi preparata i mikroskopiranju. Prof. dr. sc. Danijela Ašperger održala je vrlo zanimljivu radionicu o čokoladi pa su učenici su imali priliku odvojiti komponente čokolade te im je demonstriran postupak ispitivanja koncentracije željeza u čokoladi.


FOTO: SSHDKI

– Učenici su bili jako zainteresirani za kemiju. Pažljivo su slušali što smo pričali, znali su odgovore na sva pitanja te su s ogromnim interesom promatrali pokuse i sudjelovali u radionicama. Zaista se vidjelo na njima kako ih ovo područje zanima te da imaju želju vidjeti i naučiti nešto novo. Pojedini su nam maturanti priznali kako smo ih potaknuli na razmišljanje o upisu našega fakulteta, što nas iznimno veseli! Drago nam je da smo privukli pozornost na Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, a ako učenici i ne upišu FKIT, svakako će se baviti kemijom u nekoj drugoj sferi znanosti.  – pohvalili su se članovi Studentske sekcije Hrvatskog društva kemijskih inženjera.

Svoja su znanja učenici testirali na kvizu, sudjelovali su u Pictionaryju, a na kraju dana održan je i lov na blago. Kako su tijekom dana skupljali bodove, svi su nagrađeni, no oni koji su se posebno istaknuli dodatno su pohvaljeni i nagrađeni. Sve su škole pokazale zavidno znanje i entuzijazam, no pobjednik je ipak proglašen – V. gimnazija iz Zagreba. 
FOTO: SSHDKI