LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
7. Hrvatski sintaktički

Na FFOS-u međunarodni znanstveni skup o sintaksi

Međunarodni znanstveni skup „7. Hrvatski sintaktički” održava se na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Međunarodni znanstveni skup „7. Hrvatski sintaktički” održava se na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Hrvatski sintaktički dani od pokretanja u svibnju 2006. godine sedmi se put održavaju u Osijeku 11. i 12. studenoga ove godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Kao i svi dosadašnji, i ovaj je znanstveni skup plod suradnje dviju ustanova: Filozofskoga fakulteta u Osijeku i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu, a zamišljen je kao mjesto koje udružuje sintaktička istraživanja u Hrvatskoj, ali i mjesto susretanja i razmjene ideja i znanja s jezikoslovcima iz drugih zemalja. Ove će godine biti izloženo 20 referata.
 

Tema je ovogodišnjega skupa koordinacija u hrvatskom i drugim jezicima. Na skupu će se održati čak tri dodatna događaja: prvi je dodjela nagrade Adolfo Veber Tkalčević za vrijedan prinos opisu sintakse hrvatskoga jezika koju je 2008. utemeljilo Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Popisu dosadašnjih laureata pridružuje se prof. dr. sc. Branimir Belaj, znanstvenik s Filozofskog fakulteta Osijek.

U sjećanje na prerano preminuloga prof. dr. sc. Branka Kunu, profesora Filozofskog fakulteta Osijek i utemeljitelja Hrvatskih sintaktičkih dana, Filozofski fakultet Osijek ove je godine utemeljio nagradu koja nosi njegovo ime, a koja će se u okviru skupa dodjeljivati mladim jezikoslovcima koji se bave sintaksom. Prva je dobitnica te nagrade dr. sc. Ivana Brač s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Treći je događaj predstavljanje novih knjiga sudionika Hrvatskih sintaktičkih dana objavljenih od prošloga skupa. Predsjednik je Organizacijskoga odbora ovogodišnjeg skupa prof. dr. sc. Branimir Belaj.

FOTO: PIXABAY