LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
KRŠENJE NAČELA

Mreža mladih upozorava da je Zakon o savjetima mladih neustavan!

„Postavljanje nacionalnog tijela kao nadređenog svim lokalnim savjetima mladih nije u skladu s načelima autonomije lokalne i regionalne samouprave'', upozorila je Sara Sušanj, predsjednica MMH.

„Postavljanje nacionalnog tijela kao nadređenog svim lokalnim savjetima mladih nije u skladu s načelima autonomije lokalne i regionalne samouprave'', upozorila je Sara Sušanj, predsjednica MMH.

Načelo autonomije lokalne i regionalne samouprave dovedeno je u pitanje prema Mreži mladih Hrvatske, a s njima su se složila i 44 oporbena saborska zastupnika koji su zajedno s njima u utorak predali zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih Ustavnom sudu, piše Hina.
 

VEZANO: Zabrinjavajući podaci: sve više mladih ima problema s mentalnim zdravljem!



Naime, Zakon o savjetima mladih dobio je nekoliko izmjena u srpnju prošle godine uključujući da nacionalni savjet mladih ima zakonske ovlasti da koordinira rad svih gradskih i županijskih savjeta te time predstavlja sve mlade ljude u Hrvatskoj, objasnila je potpredsjednica Mreže mladih Hrvatske (MMH) Sara Sušanj.
 

„Postavljanje nacionalnog tijela kao nadređenog svim lokalnim savjetima mladih nije u skladu s načelima autonomije lokalne i regionalne samouprave“, rekla je na konferenciji za medije u Saboru, prema Hini.

 

Čak 15 od 20 članova dolazi iz HDZ-a


Upravo zbog toga je Mreža mladih Hrvatske podnijela Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena tog zakona. Sušanj je nadodala da time nacionalni savjet mladih oduzima savjetima na lokalnoj razini njihovu autonomiju. Kako kaže, riječ je o nereprezentativnom tijelu, s obzirom na to da 15 od 20 članova dolazi iz HDZ-a.
 

„To nije participacija mladih, tako se zatvaraju vrata mladima koji nisu u pomladcima političkih stranaka. Nećemo mirno gledati kako se mladima oduzima glas i kako participacija mladih postaje ekskluzivan klub za članove podmladaka političkih stranaka“, istaknula je za Hinu.

 

VEZANO: Kako smanjiti nezaposlenost među mladima u Hrvatskoj?


 

Traži se poštivanje načela pravne sigurnosti i demokracije


MMH od Ustavnog suda očekuje  da donese odluku u skladu s načelima pravne sigurnosti i demokracije jer je Zakon o savjetima mladih jedini zakonski akt koji mladim ljudima pruža mogućnost za aktivno sudjelovanje u donošenju njima važnih odluka u mjestima u kojima žive.

Među saborskim zastupnicima koji podržavaju ovu odluku MMH, nalazi se i SDP-ova Sabina Glasovac koja kaže da su mladi razočarani u politiku.
 

 „HDZ, navikao na to da sve ono što je neovisno i progresivno treba zatrti, novim je zakonom napravio korak dalje i potpuno poništio autonomiju upravo tih lokalnih savjeta mladih, preko kojih oni djeluju u svojoj zajednici.“ – rekla je prema Hini.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA