LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Okrugli stol na Sveučilištu u Zagrebu

Mladi zabrinuti zbog razdoblja nakon srednje/faksa; raspravlja se o utjecaju aktualne politike na problem njihova zapošljavanja

Stopa nezaposlenosti mladih u toj dobi pala je tek s 45,5% u 2014. godini na 44,6% u 2015, s time da je Hrvatska u posljednje tri godine izgubila velik broj stanovnika, osobito mladih koji su iselili u druge zemlje EU-a. O ovom i sličnim problemima raspravljat će se na okruglom stolu koji organizira SSMH u Auli Sveučilišta u Zagrebu.

Stopa nezaposlenosti mladih u toj dobi pala je tek s 45,5% u 2014. godini na 44,6% u 2015, s time da je Hrvatska u posljednje tri godine izgubila velik broj stanovnika, osobito mladih koji su iselili u druge zemlje EU-a. O ovom i sličnim problemima raspravljat će se na okruglom stolu koji organizira SSMH u Auli Sveučilišta u Zagrebu.

Što nakon srednje/faksa? pitanje je koje si ovih dana postavljaju mnogi – srednjoškolci, maturanti, studenti, njihovi roditelji, pa i poslodavci. Upravo zato Svjetski savez mladih Hrvatska u sklopu projekta Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici organizira okrugli stol koji će se, s tim nazivom, održati 19. lipnja u 18 sati u Auli Sveučilišta u Zagrebu, a na kojem će se okupiti predstavnici Ministarstva rada, Pravnog fakulteta te brojni poduzetnici i mladi.

Saznajte koje mjere mladima stvarno koriste, a koje ne i kakve poslodavce priželjkuju! Kako oni i aktualna politika utječu na ostanak mladih u Hrvatskoj?

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u Europskoj uniji, a podaci Eurostata iz siječnja 2018. pokazuju da ona u Hrvatskoj u dobi od 15 do 24 godine iznosi 24,5% te se nalazi pri vrhu ljestvice. Zapošljavanje je jedno od ključnih područja koje mladi smatraju važnim za svoju budućnost, a podaci Eurostata pokazali su, također, da stručno osposobljavanje i ostale mjere zapošljavanja ne daju očekivani ishod. Stopa nezaposlenosti mladih u toj dobi tako je pala tek s 45,5% u 2014. godini na 44,6% u 2015, s time da je Hrvatska u posljednje tri godine izgubila velik broj stanovnika, osobito mladih koji su iselili u druge zemlje EU-a.

Trenutno mjere aktivne politike zapošljavanja koristi 33 649 osoba u Hrvatskoj, među kojima se nalaze i osobe na Stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Prema anketi poslodavaca većina njih koristi mjeru SOR-a, ali ne može se reći da ista većina nakon isteka ugovora na određeno radnicima produžuje ugovor. Također, podatak koji upućuje na problem jest i taj da danas više od polovice mladih radi na ugovor na određeno vrijeme, što uzrokuje financijsku nesigurnost i kasnije osamostaljivanje od obitelji. S druge strane, sustav obrazovanja ne ide u korist stanju na tržištu rada s obzirom na to da obuhvaća premalo prakse, a poslodavci upravo kao jedan od važnijih problema pri zapošljavanju novih radnika ističu nedostatak iskustva. Gdje se nalaze rješenja, koje promjene uvesti, kako sve navedeno utječe na mlade, a time i na demografsku politiku, zašto se ne potiču zanimanja sa srednjom stručnom spremom i kako uskladiti obrazovanje s potrebama tržišta samo su neka od pitanja o kojima će se raspravljati na ovom okruglom stolu.

Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici projekt je platforme Suprotiva, u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska, koji je pokrenut s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i s ciljem osnaživanja mladih na zagovaranje poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja u svojoj lokalnoj zajednici te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih. Projekt je financiran sredstvima Europske komisije, preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a u sklopu programa Erasmus+.

FOTO: PEXELS