LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Volontiraj i ti

Mladi ne iskorištavaju sav potencijal koji im volontiranje nudi, a evo zašto bi trebali

„Mladi još uvijek nisu dovoljno osviješteni o dobrobitima volontiranja za sebe same, već volontiranje percipiraju kao pomagačku aktivnost kroz koju utječu na živote određenih korisničkih skupina.”

„Mladi još uvijek nisu dovoljno osviješteni o dobrobitima volontiranja za sebe same, već volontiranje percipiraju kao pomagačku aktivnost kroz koju utječu na živote određenih korisničkih skupina.”

Znate što je volontiranje, znate što je pomaganje drugima, no znate li što je pomaganje samome sebi? Izgrađujete se kao odrasla osoba, samostalno donosite važne odluke, zapošljavate se... No, što ste vi, mladi, učinili kako biste stekli radno iskustvo ako ste tek završili školovanje? Ništa? Vjerojatno čekate prvi posao kako biste ga počeli skupljati...

Znate li za onaj zloglasni odgovor nakon razgovora za posao: Tražimo osobu s iskustvom? Vjerojatno znate. Sigurno ste im spominjali užu i širu rodbinu jer smatrate da se prvo morate zaposliti kako biste stekli to prijeko potrebno iskustvo. E, pa ne morate! Volontiranje je ono što vam treba, ono što je poželjno ako se želite dobro zaposliti. 

U razgovoru s Volonterskim centrom Osijek saznali smo da, unatoč popularnosti volontiranja, mnogi mladi još uvijek ne iskorištavaju sav potencijal koji im ono nudi: s jedne strane snažno doprinosi osobnoj društvenoj uključenosti i usmjerenosti na opće dobro, a s druge strane stjecanju znanja i vještina.

Mirta Kovačević, stručna suradnica na programu Razvoj volonterstva, otkriva kako u Hrvatskoj ne postoji novijih istraživanja o volontiranju mladih, njihovoj motivaciji, područjima interesima i/ili učestalosti volontiranja, no prenosi nam svoja iskustva:

– Naše viđenje interesa mladih za volonterski angažman, kao i za stjecanje novih znanja i vještina kroz volontiranje, temelji se isključivo na temelju prakse i kontakta s mladim osobama. Tako, primjerice, u našoj bazi građana zainteresiranih za volontiranje 83% čine mladi u dobi do 30 godina.

Naglasila nam je kako su izmjene Zakona o volonterstvu iz 2013. godine omogućile njegovo vrjednovanje kroz Potvrdu o kompetencijama stečenima kroz volontiranje. Ona je dokaz o stečenim znanjima, vještinama i stavovima volontera kroz volontersko iskustvo. Mladima je, a automatski i poslodavcima, osobito zanimljiva i korisna jer im može olakšati put prema tržištu rada koje je u većini slučajeva u potrazi za zaposlenicima s iskustvom. 

– Mladi još uvijek nisu dovoljno osviješteni o dobrobitima volontiranja za njih same, već volontiranje percipiraju kao pomagačku aktivnost kroz koju utječu na živote određenih korisničkih skupina. Iz toga se razloga najčešće uključuju u aktivnosti s djecom i mladima, a pored toga, sukladno njihovim preferencijama prilikom prijave u našu bazu, volonteri najveći interes pokazuju za volontiranje u području kulture i umjetnosti, skrbi o siromašnima te brige o životinjama. – objasnila je gospođa Kovačević.

Raste i broj organizacija koje žele uključiti volontere u svoje programe i aktivnosti, no unatoč njima veća je potraga volontera za takvim aktivnostima od prilika za volontiranje koje nude neprofitne organizacije. Upravo je zato moguće da građani koji žele volontirati ne budu uključeni u aktivnosti.

– S druge strane, bez obzira na broj prilika za volontiranje, proaktivne osobe koje imaju viziju na kakvim aktivnostima žele volontirati uspješno će pronaći organizacije u kojima se onda volonterski i aktiviraju. – zaključila je gospođa iz Volonterskog centra Osijek.

Znači, vaše opravdanje da morate prvo raditi kako biste stekli iskustvo ne drži vodu. Eto vam odlične ideje kako zadiviti poslodavca, pomoći drugome i, naposljetku, ispuniti svoje dane i dodatno se izgraditi kao divna osoba. 

Opet vas podsjećamo da je u tijeku proljetna regrutacija u našoj udruzi Studentski informativni kutak i na našem portalu Studentski.hr, a prijave su otvorene do 17. ožujka 2019. godine  Možete se priključiti jednom od devet timova, a detaljnije o svakom pročitajte na poveznici.

Ako niste sigurni za koji tim želite poslati prijavu, možete riješiti kviz i saznati za koji ste idealni. Osim što ćete steći iskustvo i podebljati životopis, upoznat ćete i nove ljude, a nema nikakvih geografskih ograničenja. Što čekate?! Trk za računalo i pošaljite nam prijavu. Nestrpljivo vas očekujemo! 

FOTO: PIXABAY