LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

Ministar Fuchs: Odlukom Stožera nije predviđeno da studenti moraju dokazivati svoj status COVID potvrdama

Ministar je dao izjavu novinarima u vezi uvođenja COVID potvrda u škole i obrazovne institucije.

Ministar je dao izjavu novinarima u vezi uvođenja COVID potvrda u škole i obrazovne institucije.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs dao je izjavu novinarima vezano uz uvođenje covid-potvrda u škole i obrazovne institucije, prenosi N1

Ministar je rekao da će mjere stupiti na snagu u utorak, 16. studenog.

– Sve javne službe, u našem slučaju to znači sve škole, sve visokoškolske ustanove i instituti će trebati provjeravati imaju li zaposlenici covid-potvrde ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje. Bit će sigurno osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje. Moramo svima koji to moraju obaviti, osigurati da što lakše i bliže moraju provesti testiranje. Predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada provjeravat će se dva puta tjedno – objašnjava Fuchs.

Iako su neki fakulteti već najavili da će tražiti COVID potvrde i od studenata, ministar kaže da odlukom Stožera nije predviđeno da studenti moraju dokazivati svoj status COVID potvrdama, iako neki fakulteti, sukladno svojoj autonomiji, mogu to zatražiti.

– Osim za one kategorije koje moraju obavljati praksu u okviru svoje edukacije u institucijama u kojima je to nužno (studenti medicine, studenti sestrinstva i studenti učiteljskih fakulteta koji odlaze na nastavu u učionice) – ističe.

Napomenuo je da osobno ne može razumjeti zašto se netko ne bi htio testirati, ali da ako netko odbije testiranje ta osoba neće moći ući u radni prostor.

Testiranje će za sve državne zaposlenike i za sve javne službenike biti besplatno, odnosno troškove će snositi državni proračun, pojasnio je ministar.
FOTO: WIKIPEDIA / STUDENTSKI.HR