LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Study with me" videi

Metoda učenja koja je pomogla brojnim studentima da se koncentriraju i pronađu motivaciju

“Ranije su studenti za učenje birali fakultetske ili sveučilišne knjižnice zbog atmosfere za rad. I dok je dio te atmosfere proizašao iz optimalnih uvjeta za učenje, kao što su stolovi, tišina i prostor, puno je zapravo proizašlo iz osjećaja da svi tamo imaju isti “problem”

“Ranije su studenti za učenje birali fakultetske ili sveučilišne knjižnice zbog atmosfere za rad. I dok je dio te atmosfere proizašao iz optimalnih uvjeta za učenje, kao što su stolovi, tišina i prostor, puno je zapravo proizašlo iz osjećaja da svi tamo imaju isti “problem”

„Study with me“ videi označavaju videozapise studenata i učenika koji se snimaju dok uče. Videe postavljaju na internet kako bi pomogli drugima poput njih da se koncentriraju na svoje zadatke i rad, izbjegnu smetnje i pronađu motivaciju. No, pomažu li ovi videi zaista u povećanju produktivnosti?


Organiziranje vremena


Pomodoro metoda vremena određenog za učenje i za pauzu važan su element u ovim videozapisima. Svaki kreator sadržaja ima Pomodoro mjerač vremena koji pokazuje na kojem se bloku za učenje nalaze i kada im je sljedeća stanka, kako bi njihovo vrijeme za učenje bilo strukturirano. Proučavanje ovih videozapisa nekoliko dana moglo bi vam dati ideju o tome kako Pomodoro funkcionira i koji vam omjer vremena za učenje i odmora najviše odgovara.

Videi najčešće slijede jednostavnu formulu koja se obično sastoji od: 45/50 minuta vremena za učenje + 15/10 minuta pauze. Upravljanje vremenom igra veliku ulogu u tome koliko ste produktivni tijekom dana. Odabir pravog modela, odnosno podjele vremena koja vam najbolje paše, može značajno poboljšati način na koji upravljate vlastitim vremenom i zadacima koje morate obaviti.
 

Motivacija i osjećaj zajedništva

 

Ranije su studenti za učenje birali fakultetske ili sveučilišne knjižnice zbog atmosfere za rad. I dok je dio te atmosfere proizašao iz optimalnih uvjeta za učenje, kao što su stolovi, tišina i prostor, puno je zapravo proizašlo iz osjećaja da svi tamo imaju isti problem”. Prolazili su kroz iste borbe, ulažući jednako puno rada," ističe psihologica i terapeutkinja Tatjana Mali Ergelašev, piše Clockify.me.


Popularizirani za vrijeme pandemije, kada je vladao osjećaj usamljenosti i izolacije, „Study with me" videi pomgli su studentima i učenicima da nađu motivaciju. Videi su postali način prevladavanja prepreka usamljenosti i fizičke udaljenosti.

Ipak, potreban je oprez. Neki videi traju i po dvanaest sati što je za neke i previše za jedan dan. Ako si postavite nerealne ciljeve postoji veliki rizik od burnouta, odnosno emocionalnog izgaranja. Idite svojim tempom.



„Study with me" videi koristan su alat za fokusiranje i produktivnost. Zakazani prijenosi uživo mogu vam pomoći u strukturiranju vremena za učenje, mjerači vremena na zaslonu poboljšavaju praćenje vremena i upravljanje vremenom, a mirna i tiha atmosfera daje vam dojam učenja s prijateljem. Neki od kreatora ovih videa čak imaju zajednice izgrađene oko toga da postanu bolji studenti. Dakle, ako tražite način da svoje učenje učinite privlačnijim i borite se protiv napetosti i dosade koje donosi samostalno učenje, ovi su videi za vas.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA