LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Saniranje posljedica potresa

Metalurška industrija prikupila 150 tisuća kn za obnovu Metalurškog fakulteta, potrebno oko 8 milijuna

– Osim oštećenja na pročelju, unutrašnjosti zidova u predavaonicama i stolariji, najviše  su stradali laboratoriji za fiziku i kemiju, a bez njih nema ni praktičnog dijela kao ni stručnog rada. – navodi dekanica Metalurškoga fakulteta.

– Osim oštećenja na pročelju, unutrašnjosti zidova u predavaonicama i stolariji, najviše  su stradali laboratoriji za fiziku i kemiju, a bez njih nema ni praktičnog dijela kao ni stručnog rada. – navodi dekanica Metalurškoga fakulteta.

U potresu krajem prošle godine znatno je oštećena zgrada Metalurškog fakulteta u Sisku – jedina znanstveno-nastavna ustanova u Hrvatskoj koja obrazuje studente za rad u metalurškoj industriji, što je potaknulo tvrtke iz metalurške industrije na doniranje novca za njegovu obnovu. Dosad je, navode iz Komunikacijskog laboratorija, prikupljeno gotovo 150 tisuća kuna, dok se kompletna vrijednost obnove procjenjuje na 8 milijuna kuna.

– U 2020. smo trebali proslaviti 60 godina našeg fakulteta, no zadesila nas je pandemija i potres Osim oštećenja na pročelju unutrašnjosti zidova u predavaonicama i stolariji najviše  su stradali laboratoriji za fiziku i kemiju, a bez njih nema ni praktičnog dijela nastave znanstvenika, nastavnika i studenata, kao ni stručnog rada u okviru kojeg se rješavaju problemi gospodarstva pružanjem uslužnih istraživanja. Stoga sam jako zahvalna tvrtkama koje su prepoznale naš problem i udružile su u inicijativi Metalci za metalce kako bi nam pomogle. – navodi izv. prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac, dekanica Metalurškoga fakulteta.

Foto: Komunikacijski laboratorij


Inicijativu Metalci za metalce zajednički su pokrenuli agencija za odnose s javnošću Komunikacijski laboratorij iz Zagreba i tvrtka Rasco iz Kalinovca, jedan od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme. Iz Rasca ističu kako bez metalurgije i visokoobrazovanih kadrova ne bi bilo ni njihova uspjeha, zbog čega su odlučili donirati sredstva Fakultetu koji obrazuje njihove buduće zaposlenike. Ostale tvrtke donatori su: Labtim, Tehnix , Ferro Preis, Adria Winch, Dalstroj, Labeko i Applied Ceramics.

– Metalurška industrija čini više od 10% sveukupne domaće industrije, a da Hrvatskoj itekako treba mlada visokoobrazovana radna snaga za ovu gospodarsku granu, govori podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojem se diplomirani studenti zaposle u struci u roku od tri mjeseca. – dodaju iz Komunikacijskog laboratorija.

FOTO: KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ