LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Položaj žena u prošlosti

Međunarodni dan žena na našem najjužnijem sveučilištu obilježen nizom predavanja o ženama u prošlosti

Četiri predavačice iznijele su zanimljivosti, anegdote i manje poznate činjenice o položaju žena u prošlosti Dubrovnika i Sredozemlja.

Četiri predavačice iznijele su zanimljivosti, anegdote i manje poznate činjenice o položaju žena u prošlosti Dubrovnika i Sredozemlja.

Studij Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku povodom Međunarodnog dana žena organizirao je niz od četiriju predavanja pod zajedničkim naslovom Žene u prošlosti, koja su se održala u Sveučilišnom kampusu. Četiri predavačice iznijele su zanimljivosti, anegdote i manje poznate činjenice o položaju žena u prošlosti Dubrovnika i Sredozemlja.

Doc. dr. sc. Minela Fulurija Vučić govorila je o odlasku djevojaka na odgoj u ženske samostane tijekom 18. stoljeća. Iznijela je podatke o početku brige o ženskom školovanju i odgoju na tom području te prikazala kako je ono izgledalo. Dr. sc. Monika Grdiša-Asić održala je izlaganje o prvim ženama s doktoratima na talijanskim sveučilištima od 17. do 19. stoljeća. Naime, iako je prvo sveučilište osnovano još krajem 11. stoljeća, visoko obrazovanje stotinama je godina nakon toga bilo privilegija muškaraca. Žene koje su uspjele steći doktorat mijenjale su tadašnje društveno prihvatljive obrasce, uz podršku obitelji i znanstvene zajednice.

Dr. sc. Daria Vučijević govorila je o Ženskoj preparandiji u Dubrovniku (1876–1920). Bilo je riječi o tome kako su učenice odrastale, kakvo je bilo njihovo djevojaštvo i koliko im je školovanje pomoglo izaći iz sjene i postati vidljivijima, premda je u sustavu obrazovanja djevojaka odgojni aspekt bio snažno izražen. 

Doc. dr. sc. Jelena Obradović-Mojaš kroz izlaganje o skrovitom životu Marije Natali Zamagna (1807–1891) propitala je životni prostor žene u 19. st. unutar obiteljskih i društvenih odnosa, u kontekstu povijesti žene i povijesti emocija koje se od ne tako davno počinju znanstveno propitivati. Predavanju su prisustvovali studenti i nastavnici s nekoliko odjela Sveučilišta u Dubrovniku, učenici Turističke i ugostiteljske škole, ali i zainteresirane građanke i građani. Nizom kratkih izlaganja okupljeni su dobili uvid u to kako se položaj žena kroz prošlost razlikovao od današnjeg te kako se prostor u kojem su se žene mogle ostvarivati mijenjao i proširivao. 

FOTO: UNSPLASH