LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potpisana Dunavska povelja za mlade talente 

Marko Pavić: „Trenutno je najveći problem poslodavaca pronaći i zadržati kvalificirane ljude.”

Među potpisnicima Dunavske povelje za mlade talente bio je i ministar Pavić, a na konferenciji je govorio o mjerama potrebnim za razvoj tržišta rada.

Među potpisnicima Dunavske povelje za mlade talente bio je i ministar Pavić, a na konferenciji je govorio o mjerama potrebnim za razvoj tržišta rada.

U Preporodnoj dvorani HAZU-a 16. svibnja potpisana je Dunavska povelja za mlade talente kojom se učvršćuju odnosi između obrazovnog i poslovnog sektora u Hrvatskoj i ostalim zemljama dunavske regije. Među potpisnicima je i ministar rada Marko Pavić, a konferenciji na kojoj se potpisala prisustvovale su i državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Branka Ramljak i pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Stella Arneri.

Održana konferencija dio je projekta EDU-LAB – New Danubian Governance in Labour market Relevance of Higher Education koji je okupio 27 partnera iz 10 zemalja. Njegov je cilj mladim ljudima osigurati kvalitetniji prijenos znanja, pružiti obrazovanje putem praktičnog rada, stvoriti bolje poslovne prilike i ojačati regionalni ekonomski razvoj. Prepoznala ga je Europska komisija kao jedan od strateški najvažnijih projekata za dunavsku regiju.

– Značajno smo investirali u razvoj tržišta rada, ali potrebne su i dodatne mjere. Trenutno je najveći problem hrvatskih poslodavaca pronaći i zadržati kvalificirane ljude i stoga je potrebno implementirati dodatne programe kojima se razvijaju različite vještine mladih ljudi. EDU-LAB inicijativa značajno doprinosi tom razvoju. – istaknuo je ministar Marko Pavić

Projekt EDU-LAB kroz dvije i pol godine trajanja primarno se bavio razvojem strategije za jačanje kvalitetnije ponude studijskih programa i radnih mjesta. Uz to se u njemu radilo na razvoju bolje suradnje između visokih učilišta, poslovnog sektora i javne uprave, poticanju razvoja većeg broja stručnih studija i poticanju dopuna i izmjena zakonskih akata u području visokog obrazovanja.

– Potreban je sustav visokoškolskog obrazovanja u kojem će praktično znanje biti imperativ i u kojem mogu profitirati i obrazovni i poslovni sektor. Jedino tako možemo povećati relevantnost diplomanata na tržištu rada i spriječiti gubitak ljudi masovnim selidbama u zapadnoeuropske zemlje. – naglasila je Daška Domljan, voditeljica EDU-LAB projekta.

Projekt sufinancira Europska unija, a dionici projekta iz područja su poslovnog sektora, visokog obrazovanja, javne uprave i civilnog društva. Organizatori su konferencije vodeći projektni partner Europske zaklade za obrazovanje (EFE) i hrvatski projektni partner Zaklada Znanje na djelu čija je misija spajati obrazovni i poslovni svijet.

FOTO: BRODOTO