LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Visoko obrazovanje

Lakušić komentirao „odljev mozgova”: Naše studente i stručnjake raširenih ruku čekaju svi

Rektor Sveučilišta u Zagrebu progovorio je o velikom broju praznih mjesta za upise na državnim i privatnim fakultetima te visokim učilištima, njih preko 13 600.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu progovorio je o velikom broju praznih mjesta za upise na državnim i privatnim fakultetima te visokim učilištima, njih preko 13 600.

Upisne kvote Sveučilišta u Zagrebu popunjene su čak 82 posto, a rektor Sveučilišta, Stjepan Lakušić, vjeruje da će nakon jesenskih upisa taj postotak porasti na 87 posto. Prema njegovim riječima, to je ukupno 52 posto svih studenata koji su upisali neki od studija u Hrvatskoj, ispričao je za HRT.
 

Popunjavanje kvota


Rektor je objasnio da se odgovor na pitanje o praznim kvotama treba potražiti u prošlosti, čak 15 godina ranije. Tada se nije predviđalo da će demografska slika jednog dana biti ovakva kakva je danas, ali prazne kvote mogle bi se popuniti stranim studentima iz drugih država.
 

Kako zaustaviti odljev mozgova?


Lakušić se osvrnuo i na odlazak diplomiranih mladih ljudi van hrvatskih granica, što je postala sve učestalija pojava.
 

Naše završene studente i stručnjake raširenih ruku čekaju svi. S obzirom na to da ih Hrvatska stvarno obrazuje u širokom segmentu, zato su naši traženi. Ono što smo mi možda pogriješili i ne činimo dovoljno dobro jest da znamo, ako upisujemo određeni broj studenata, za pet ili sedam godina oni moraju imati zaposlenje, mi moramo osmišljavati te programe. – objasnio je Lakušić za HRT.


Rektor se osvrnuo i na aktualno pitanje o navodno jednostavnoj dodjeli doktorata i zvanja znanstvenika političarima, saborskim zastupnicima i ministrima. Komentirao je da je to siva zona, odnosno nije zabranjeno kandidirati se za takve funkcije, čak i kada je netko na takvoj poziciji.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA