LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet Hrvatskih studija

Kroatologije nema u prijedlogu novog Pravilnika: a što sa studentima?

U novom prijedlogu Pravilnika o znanstvenim i interdisciplinarnim područjima, poljima i granama te umjetničkom području, poljima i granama došlo je do neobičnih izmjena.

U novom prijedlogu Pravilnika o znanstvenim i interdisciplinarnim područjima, poljima i granama te umjetničkom području, poljima i granama došlo je do neobičnih izmjena.

U tijeku je javno savjetovanje za novi Pravilnik o znanstvenim i interdisciplinarnim područjima, poljima i granama te umjetničkom području, poljima i granama, – u njemu nema Kroatologije.

Ona se nalazi u postojećem Pravilniku, a sudeći prema komentaru Fakulteta hrvatskih studija na e-savjetovanju, ni njima nije jasno zašto je uklonjena.

 

„Obrazovne znanosti stoga treba zadržati i izrijekom navesti kao znanstveno polje u interdisciplinarnom području znanosti. I kroatologiju bi bilo moguće ondje zadržati na način da bude navedena kao posebno znanstveno polje ako se donese odluka da se onamo „vrate“ i znanstvena polje geografije i polje sigurnosnih i obrambenih znanosti.“ – stoji u komentaru Hrvatskih studija.

FOTO: Screenshot/ E-savjetovanje
 

Nepovoljan položaj za sadašnje i bivše studente


S njima se slaže i doc. dr. sc. Ivan Perkov koji je također sugerirao povratak kroatologije.

 

„Kroatologija kao interdisciplinarno polje. Kroatologija je u postojećem pravilniku bila prepoznata i nema nikakvog razloga da se sada izostavi. Kroatologija je već etablirana, postoje akreditirani istoimeni studij preddiplomske, diplomske i doktorske razine, nastavnici birani u tome polju i brojni sadašnji i bivši studenti koji bi se ukidanjem kroatologije našli u nepovoljnom položaju.“ – komentar je jednog profesora koji također smatra da njeno uklanjanje nije potrebno.


Upozorenje o istiskivanju obrazovnih znanosti, ali i lošem utjecaju na znanstvenike i nastavnike istaknuo je i Fakultet.
 

„Obrazovne znanosti kao znanstvenu disciplinu ne smije se potiskivati iz hrvatske akademske zajednice, a znanstvenike i nastavnike birane u polje obrazovnih znanosti ne smije se stavljati u nepovoljniji položaj u odnosu na znanstvenike i nastavnike birane u druga područja i polja.“ – komentirao je Fakultet.


Što će se dogoditi sa sadašnjim studentima, ali i onima koji su već završili kroatologiju, ako ona ne pronađe svoj put natrag u Pravilnik? Odgovor smo zatražili od Fakulteta hrvatskih studija, no do objave ovog članka on nije stigao.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA, E-SAVJETOVANJE/SCREENSHOT, PRAVILNIK O ZNANSTVENIM I UMJETNIČKIM PODRUČJIMA, POLJIMA I GRANAMA