LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu

Kratki povijesni pregled: Kako su Hrvatski studiji došli do statusa fakulteta

Hrvatski studiji započeli su s radom 1992. godine kao Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva, 1993. godine dobivaju naziv Hrvatski studiji, a tek 10. prosinca 2019. status fakulteta.

Hrvatski studiji započeli su s radom 1992. godine kao Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva, 1993. godine dobivaju naziv Hrvatski studiji, a tek 10. prosinca 2019. status fakulteta.

Svim studentima Hrvatskih studija koji su željno iščekivali da ta institucija dobije status fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 10. prosinca 2019. ostat će zasigurno u sjećanju. Tada je, naime, Senat donio odluku o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija. Tim povodom donosimo kratak povijesni pregled koji je doveo do ovog dana.


 Vezano: Sada je i službeno: Hrvatski studiji postali fakultet!


Hrvatski studiji započeli su s radom 1992. godine kao Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva. 1993. godine dobivaju naziv Hrvatski studiji.  

– U Odluci o osnivanju zacrtano je poslanje novoga fakulteta kao visokoučilišne ustanove i znanstvene organizacije: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu sveučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet. – objavljeno je na službenoj stranici Fakulteta.

Ono što je prethodilo tome dogodilo se 2017. godine kada su Hrvatski studiji imenovani odjelom. Do tada su bili sveučilišni centar. Studenti su 17. siječnja te godine ispred Rektorata prosvjedovali tražeći status fakulteta, ali svoj cilj tada nisu ostvarili. Senat Sveučilišta u Zagrebu tvrdio je kako ne postoji zakonska osnova prema kojoj bi Studiji mogli postati fakultet, a njegovi su polaznici smatrali to degradacijom.


Vezano: Hrvatski studiji službeno postali odjel unatoč velikom studentskom prosvjedu


10. prosinca 2019. studenti su dobili željeno! 

Privremeni, prvi dekan Fakulteta je Pavo Barišić, kontroverzni bivši ministar obrazovanja, a imenovao ga je rektor Damir Boras. Izabrana su još 34 člana fakultetskog vijeća, a studentske članove naknadno će izabrati Studentski zbor Fakulteta.


Vezano: Stiže novo akademsko pojačanje – studij demografije i hrvatskog iseljeništva


Podsjetimo da ova obrazovna institucija odnedavno ima i novi integrirani studij pod nazivom Demografija i hrvatsko iseljeništvo, koji je dobio dosta medijske pažnje s obzirom na to da se bavi još uvijek aktualnom temom hrvatskog iseljavanja.

FOTO: FACEBOOK.COM/HRVATSKI.STUDIJI