LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pregled trenutne situacije

Kontaktna nastava na fakultetima: sve što do sada znamo

Nakon dopisa ministra Radovana Fuchsa, dubrovačko je sveučilište najavilo da će nastavu izvoditi uživi. Do sada su isto najavili i FOI, zagrebački FSB te zagrebački PMF.

Nakon dopisa ministra Radovana Fuchsa, dubrovačko je sveučilište najavilo da će nastavu izvoditi uživi. Do sada su isto najavili i FOI, zagrebački FSB te zagrebački PMF.

Ministar znanosti i obrazovanja, Radimir Fuchs, prošli je petak fakultetima i sveučilištima uputio dopis u kojem ih poziva na pripremu za kontaktnu nastavu na fakultetima. 
 



U dopisu tako stoji da je važno vratiti se na klasičan kontaktni oblik nastave koji je postojao prije pandemije. Visoka učilišta koja žele izvoditi online programe trebaju podnijeti zahtjev za akreditacijom nadležnom Nacionalnom vijeću za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Pretpostavlja se da će zbog toga većina sveučilišta i fakulteta pokušati organizirati kontaktnu nastavu. Međutim, u dopisu ministra nije navedeno kako bi fakulteti trebali pristupiti organizaciji nastave, a da je ona prema važećim epidemiološkim mjerama. 

S obzirom na, primjerice, obavezan razmak, mnogi bi fakulteti mogli imati problem s nedostatkom prostora za održavanje kontaktne nastave. Također, ako dio studenata iz grupe završi u samoizolaciji, a dio ne, oni koji su u samoizolaciji opet će morati pratiti nastavu online ili je jednostavno ne pratiti. 

Iako se na našim sveučilištima i fakultetima ne spominju COVID-potvrde kao uvjet prisustvovanju nastavi, u susjednoj Sloveniji studenti trebaju biti cijepljeni ili testirani ako nisu preboljeli koronavirus kako bi mogli prisustvovati nastavi uživo. Troškovi tjednog testiranja financiraju se iz proračuna.

Vrlo kritična prema dopisu ministarstva bila je i bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja sada predaje na Fakultetu organizacije i informatike. 

– Srećom neka se sveučilišta (rjeđe) i fakulteti (češće) pripremaju za hibridne oblike nastave, pa ćemo se valjda nekako izvući, jer ovo što je došlo od ministra je površno, neutemeljeno na istraživanjima i znanstvenim spoznajama, bez jasnoga plana i osiguravanje potpore, pa stoga i neprovedivo. Barem u sadašnjim okolnostima, osim ako netko ne odluči na temelju znanstvenih pokazatelja da je od 1.10. 2021. pandemija gotova. – istaknula je.


VEZANO: Divjak o dopisu MZO-a: „Pokazuje nerazumijevanje stanja na visokim učilištima, neobjašnjivi strah od tehnologije”

Sukladno tome, dubrovačko je sveučilište, za sada jedino među sveučilištima, objavilo kako će se nastava na svim fakultetima odvijati kontaktno.

Uz to, nekoliko je fakulteta, neovisno o matičnim sveučilištima, objavilo kako će se nastava također odvijati kontaktno. Među njima su:  Uz ove je fakultete Pravni fakultet u Zagrebu najavio da će predavanja za brucoše započeti 22. rujna, prije čega će se 20. i 21. rujna održati orijentacijski dani u prostorijama fakulteta.

Ostali fakulteti u trenutku objave članka nisu objavili informacije o održavanju kontaktne nastave. Kada objave, ažurirat ćemo popis.

Dodajmo i da Ministarstvo znanosti i obrazovanja do sada nije objavilo upute o organizaciji nastave na fakultetima, iako je objavilo upute za predškolske ustanove te osnovne i srednje škole.
 
VEZANO: MZO predstavio upute za organizaciju nastave u školama i boravka u vrtićima
FOTO: UNSPLASH