LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europski tjedan mladih u gostima

Konferencija u Rijeci potiče aktivno sudjelovanje mladih u političkim procesima i mobilnosti

Fokus će biti na politici za mlade na lokalnoj i europskoj razini, načinima uključivanja mladih u političke procese te prilikama za mobilnost koje pružaju europski programi.

Fokus će biti na politici za mlade na lokalnoj i europskoj razini, načinima uključivanja mladih u političke procese te prilikama za mobilnost koje pružaju europski programi.

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mladih od 12. do 19. travnja, Rijeka će biti domaćin konferencije Europski tjedan mladih u gostima, koja će se održati u Centru tehničke kulture Rijeka u četvrtak, 18. travnja 2024. godine od 9:30, kada započinje registracija, a trajat će sve do 16:00. Fokus će biti na politici za mlade na lokalnoj i europskoj razini, načine uključivanja mladih u političke procese te prilike za mobilnost koje pružaju europski programi.

Održavanje konferencije dan nakon hrvatskih parlamentarnih izbora dodatno naglašava važnost aktivnog sudjelovanja mladih u političkim procesima. Cilj konferencije je potaknuti mlade ljude da postanu aktivni sudionici u kreiranju politika i donošenju odluka koje ih se tiču. Konferencija će započeti predstavljanjem Erasmus+ projekta Grad po mjeRI mladih u sklopu kojeg se konferencija organizira, a cilj mu je da mladi postanu glavni arhitekti promjena koje će oblikovati život zajednice u narednim godinama te da se aktivno uključe u provedbu aktualnog Programa za mlade Grada Rijeke.

Jedan od ključnih događaja na konferenciji bit će panel pod nazivom Što me se to tiče?, na kojem će se raspravljati o politikama za mlade od lokalne do izborne razine, Nacionalnom programu za mlade, zahtjevu za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih te važnosti uključivanja mladih u kreiranje i donošenje politika za made. Potom slijedi panel Što me se to tiče?, na kojem će glavna tema biti politike za mlade te radionica Ali zapravo, što me se to tiče?, koja će tematizirati nadolazeće izbore za Europski parlament i potaknuti mlade da se informiraju o važnosti sudjelovanja u demokratskim procesima.

Jedna od aktivnosti na konferenciji bit će i Živa knjižnica, gdje će mladi imati priliku razgovarati s predstavnicima različitih institucija koje pružaju podršku mladima u mobilnosti, a sve s ciljem pružanja pregleda raznih mogućnosti za mobilnost te poticanja na iskorištavanje prilika koje pružaju europski programi. Mladi će na jednom mjestu čuti sve o mogućnostima studiranja u inozemstvu, obavljanja stručne prakse, odlaska na razmjenu mladih ili trening te čuti iskustva iz prve ruke.

Svi sudionici konferencije dobit će Youthpass, europski instrument priznavanja za identificiranje i dokumentiranje ishoda učenja stečenih u projektima u okviru programa Erasmus+ i European Solidarity Corps.

Za sudjelovanje na konferenciji potrebno je prijaviti se ispunjavanjem obrasca najkasnije do utorka, 16. travnja 2024. godine.

FOTO: GRAĐEVINSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U RIJECI