LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posao nakon studiranja

Koje su šanse da pronađete posao odmah nakon diplomiranja?

Koliko studenata nakon fakulteta uspijeva pronaći zadovoljavajući posao?

Koliko studenata nakon fakulteta uspijeva pronaći zadovoljavajući posao?

Veliki broj studenata nakon završenog studija pronađe željeni posao u struci, no ipak još uvijek postoje oni koji to ne uspijevaju zbog manjka mogućnosti i nedovoljno otvorenih radnih mjesta za određene djelatnosti. Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) provodi istraživanja među ispitanicima godinu dana nakon završetka studija o zapošljivosti diplomiranih studenata. U nastavku saznajte kakvi su bili dobiveni rezultati o zapošljivosti studenata koji su diplomirali akademske godine 2021./2022.
 

VEZANO:Bivši dekan i suradnici oštetili Fakultet i državni proračun za 384.000 eura


 

Provedeno istraživanje


U istraživanju koje je provedeno za studente koji su diplomirali akademske godine 2021./2022. sudjelovalo je ukupno 7858  ispitanika, a postotak odgovorenih upitnika bio je 42 posto.
 

Postotak zaposlenih


Rezultati su pokazali da je postotak zaposlenih godinu dana nakon završetka studija 84,3 posto, a postotak zaposlenih na trajnijem poslu unutar četiri mjeseca nakon završetka studija 45 postoKod najvećeg broja ispitanika (njih 59 posto) prvo zaposlenje je kod poslodavca u privatnom sektoru, a najčešća strategija pronalaska prvog posla je samoinicijativno javljanje poslodavcu.
 

Nezaposlenost kod studenata


Ispitanici koji su nezaposleni kao glavni razlog nezaposlenosti navode nedovoljnu ponudu poslova u struci.
 

Dobiveni rezultati


76,4 posto ispitanika zaposlilo se u struci te je 55,7 posto zaposleno ugovorom na neodređeno.

 

Koliko su studenti zadovoljni poslom i plaćom?


26,6 posto studenata u potpunosti je zadovoljno svojim prvim poslom, a 28 posto ispitanika ima neto plaću veću od prosječne plaće u RH. Prosječna neto plaća ispitanika iznosila je 1134 eura.
FOTO: FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA