LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski izbori

Kandidacijske liste podijelile planove i programe uoči izbora za Studentski zbor UNIST-a

Kandidacijske liste Nezavisna studentska lista i SSSt studentima su na društvenim mrežama predstavile svoj plan i program uoči studentskih izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Splitu.

Kandidacijske liste Nezavisna studentska lista i SSSt studentima su na društvenim mrežama predstavile svoj plan i program uoči studentskih izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Splitu.

Na Sveučilištu u Splitu ovog četvrtka, 10. lipnja, održavaju se izbori za Studentski zbor Sveučilišta. Prema javnodostupnim informacijama, ovoga puta natječu se tri, a ne samo jedna kandidacijska lista.

Izbori će se održati spomenutoga datuma od 8 do 20 sati na sljedećim biračkim mjestima:
  • Sveučilišna knjižnica – Ruđera Boškovića 31 (prizemlje kod glavnog ulaza)
  • Odjel  za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju – Sinjska 2, III. kat 
  • Studentski dom Dr. Franjo Tuđman – Cvite Fiskovića 3 (Kampus)
  • Studentski dom Bruno Bušić – Spinutska 37.
Studenti mogu birati između sljedeće tri kandidacijske liste – Kolege 2021 (nositelj: Marin Golem), Nezavisna Studentska lista (nositelj: Ive Predovan) i SSSt – Studenti stvaraju Split (nositelj: Marko Mihovilović). Popis kandidata dostupan je ovdje.

Dvije liste imaju profile na društvenim mrežama pa je tako Nezavisnu Studentsku listu moguće pratiti na Instagramu i Facebooku, dok SSSt ima svoj profil na Instagramu. 

Nezavisna Studentska lista na društvenim mrežama

Posjetite li društvene mreže ove liste uočit ćete neka poprilično ozbiljna obećanja. Studenti su među prvim istaknuli zaštitu studentskih prava. Tvrde da će povećati vidljivost studentskog pravobranitelja, uvesti rubriku o pravima studenata na web-stranici Studentskog zbora, povećati dostupnost informacija o studiranju u inozemstvu i studentskim razmjenama.

Prema javno dostupnim informacijama vidljivo je da će se ovi potencijalni studentski predstavnici zalagati i za uvođenje digitalnih indeksa kako ne bi bilo potrebe za čekanjem u redu kod upisa ocjene, ali i kako bi se načelno smanjila administracija. 

Osim toga navode da će se zalagati i za bolje menze te da će u suradnji s SC-om raditi na smanjivanju gužvi u menzama, da će tražiti uvođenje prepaid iksice i mogućnost naručivanja, kao i zdravije menije i veću ponudu hrane.

Lista SSSt na društvenim mrežama

Iz liste SSSt navode da su u fokusu njihova programa jeftiniji domovi, studentski dom ljeti za studente, a ne za turiste, manje štrebanja i više prakse, e-indeks, snimanje nastave te pametne iksice.

Studenti ističu kako njihovi kolege imaju problema sa skupim smještajem koji se u nekim drugim gradovima plaća dvostruko manje te da će se i oni boriti za smanjivanje troškova, ali i za ubrzanje procesa izgradnje novog studentskog doma kako bi što manje studenata bilo u privatnom smještaju.
– Tijekom sezone studente se oko 1.6. izbaci iz privatnog smještaja na ulicu. Taj problem se već dugo vuče i ništa se po tom pitanju ne čini. Studentima je potrebno raditi preko ljeta kako bi sebi mogli platiti fakultet, ali domovi za to nemaju razumijevanje pa ih nakon 15.7. izbacuju iz domova. Želimo to zaustaviti tj. domovi su za studente, a ne za turiste. Zbog turista studenti nemaju kamo naći smještaj, pa su primorani skupocjeno plaćati stanove tijekom sezone.
Osvrnuli su se i na to da velik broj fakulteta nema praksu što utječe na kompetencije potrebne na tržištu rada. U svojem programu govore da će uvesti obaveznu praksu na svim smjerovima, a manje štrebanja teorije. 

Žele još uvesti e-indeks na svim fakultetima kako bi se izbjeglo gubljenje vremena tijekom čekanja u redovima i slično, kao i za to da se predavanja snimaju kako bi studenti mogli preslušavati gradivo onda kada nisu u mogućnosti doći na predavanje.

Nastojat će još, kako tvrde, smanjiti gužve u menzama uvođenjem iksice na koju bi se mogao položiti novac ranije.

Kolege 2021

Nositelj liste Kolege 2021 kaže nam da nije ranije mogao sudjelovati u izborima za Zbor jer je student prve godine, ali da je još u srednjoj školi u suživotu sa studentima kada je živio u učeničkom domu stekao uvid u to s kojim se problemima susreću.
– Priključio sam se izborima prvenstveno zbog želje da se stvari mijenjaju na bolje i da ja sudjelujem u  tome. Potvrda je došla od prijatelja i poznanika koji su me najviše pogurali prema tome. Ostatak liste  je sastavljen od pojedinaca koji su već prepoznati od drugih studenata po svom aktivizmu na različitim studentskim temama. Najpoznatiji naš pojedinac je zasigurno Slaven Damjanović, osvajač  brojnih startup natjecanja. Mislili smo da ce izbori biti u rujnu pa smo se morali jako brzo organizirati, ali svejedno mislim da ćemo pobijediti jer nas kolege dobro poznaju. – govori nositelj liste Marin Golem.
Prema njemu sve su liste identificirale više-manje iste probleme koje je potrebno riješiti kao što su bolji i  jeftiniji smještaj, bolja i pristupačnija prehrana, društveni život na Kampusu, prijevoz između dijelova Kampusa, produženje studentskih prava po pitanju prehrane u ljetnim mjesecima, valorizaciju  studentskog ocjenjivanja profesora, više mogućnosti prakse, mogućnosti pokretanja studentskih  startupova i drugo.
– Neke od ideje i prijedloga jesu produljivanje studentskih prava na prehranu bar do kraja srpnja, a možda i na cijelo ljeto, zalagali bi se za raznovrsniju hranu u menzama s izračunatim nutritivnim vrijednostima, otvaranje novih kantina i samim time bi rasteretili menze. Također, kod problema smještaja zalagali bi se za povećanje kapaciteta i poboljšanje kvalitete studentskog smještaja, a kod privatnog smještaja za produljenje najma za studente tokom cijele akademske godine, kao i jeftinije cijene.

Intenzivno i jako se treba zalagati za digitalizaciju svih studentskih usluga. Pitanje na koliko toga Studentski zbor može utjecati, ali zasigurno svakodnevno može upirati i o tome javno diskutirati, a to je dobar početak. Mi se imamo namjeru beskompromisno boriti za takve stvari, ali za razliku od  političara ne možemo obećati ništa više od toga. Tko god pobijedi neka se bori ne samo za sebe nego i za sve Kolege i neka Kampus bude centar. – zaključio je student Golem.
Koja je uloga Studentskog zbora?

Prema članku 9. Statuta Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu on radi sljedeće:
  • bira i razrješuje studentske predstavnike (koji nisu nužno i članovi Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu) u Senat Sveučilišta u Splitu i druga tijela Sveučilišta u Splitu sukladno Statutu Sveučilišta u Splitu
  • bira i razrješuje studentske predstavnike (koji nisu nužno i članovi Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu) u odgovarajuće organizacije, ustanove i trgovačka društva kojima je osnivač Sveučilište u Splitu, a sukladno propisima te organizacije, ustanove ili trgovačkog društva
  • donosi plan i program rada Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu
  • imenuje studentskog pravobranitelja, tajnika za međunarodnu suradnju Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu i tajnika Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu (koji nisu nužno i članovi Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu)
  • brine o kvaliteti života studenata, a posebice o kvaliteti studijskog procesa, studentskom standardu, ostvarivanju studentskih prava i drugim pitanjima važnim za studente
  • predlaže nadležnim tijelima Sveučilišta u Splitu plan financiranja studentskih aktivnosti
  • potiče izvannastavne aktivnosti studenata
  • donosi opće akte Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, ako Zakonom o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama ili ovim Statutom nije drugačije određeno
  • obavlja druge poslove od interesa za studente Sveučilišta u Splitu.
Cijeli Statut u kojemu možete pronaći niz informacija koje ukazuju na to zašto je važno izaći na izbore moguće je pronaći na poveznici.
FOTO: PIXABAY