LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Kako uvesti ravnotežu između prioriteta i straha od propuštanja?

Postoje načini kako doskočiti strahu od propuštanja, a u nastavku donosimo korisne savjete koji bi ti u tome mogli pomoći.

Postoje načini kako doskočiti strahu od propuštanja, a u nastavku donosimo korisne savjete koji bi ti u tome mogli pomoći.

Ostati doma i učiti ili otići na festival? Otići na predavanje ili na kavu s prijateljima? Otići na posao jer znaš da ti je stanje na studentskom bankovnom računu kritično ili spavati koji sat duže za vikend? Izaći vani na druženje s ekipom ili ostati doma i odmoriti nakon duže vremena.


Imati ovakve izbore nije jednostavno. S jedne strane znaš što ti je „pametnije“ činiti, a s druge strane se bojiš da ćeš nešto propustiti, da nećeš biti u tijeku s društvenim zbivanjima, pričama, forama i svime ostalim. Činjenica je da se bez obzira na izbor, teško fokusirati na odabrano jer misli lete tamo gdje nisi, a mogao si biti. Ovaj fenomen se zove strah od propuštanja iliti FOMO (eng. fear of missing out) i zeznuta je stvar. Vjerojatno ti je ovo vrlo dobro poznato. U nastavku su savjeti koji bi ti mogli biti od koristi.


Pronađi prijatelja koji je u istoj situaciji. Ako imate ispit ili trebate pisati seminar za faks, radite to zajedno. Možete odraditi i isti studentski posao jer kome ne dođe dobro koji euro više na studentskom bankovnom računu? Osjećaj da nešto propuštaš je puno manji ako neki zadatak ne obavljaš sam i pauzu možete iskoristiti za druženje.


Skloni mobitel sa strane dok ne napraviš ono što trebaš. Scrollanje po društvenim mrežama potencira strah od propuštanja jer ti se čini da svi rade nešto bolje i zabavnije od tebe dok realno, većina ekipe je u istom „problemu“ kao i ti.
 

Činjenica je da bi gotovo uvijek radije bio s prijateljima nego vrijeme posvetio studentskim ili poslovnim obavezama, ali te obaveze neće nestati. Ako se ekipa u grupi dogovara za druženje koje ti moraš propustiti, stavi grupu na mute. Nemoj pratiti poruke nego se fokusiraj na svoje zadatke.
 

I ako ti se dok učiš, pišeš seminar ili radiš, jave misli da se drugi u tom trenutku zabavljaju, probaj pronaći pozitivnu stranu situacije u kojoj se nalaziš. Predat ćeš taj seminar i biti u miru, položit ćeš ispit i uživati duže u ljetu, sjest će ti novac od rada preko student servisa na tvoj račun u banci i moći ćeš si priuštiti nešto što stvarno želiš.
 

Koliko god ponekad bilo teško, važno je posložiti ispravno prioritete i izdići se iznad osjećaja težine i straha od propuštanja. I ti to možeš!

FOTO: PEXELS