LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabrinjavajući podaci

Kako smanjiti nezaposlenost među mladima u Hrvatskoj?

Velik broj mladih u Hrvatskoj nezaposlen je i neobrazovan.

Velik broj mladih u Hrvatskoj nezaposlen je i neobrazovan.

Nedavni podaci Zavoda za zapošljavanje pokazali su zabrinjavajuće rezultate, prema kojima je velik broj mladih u Hrvatskoj nezaposlen. Naime, samo je u Primorsko-goranskoj županiji sedam tisuća mladih koje je nezaposleno, od čega se jedna trećina mladih do 29 godina ne obrazuje i ne radi, izvještavaju Vijesti HRT.
 


VEZANO: Studentski posao dana: rad u IT odjelu Algebre!


 

Najtraženija zanimanja

 

Trenutno je najveća potražnja na tržištu zanimanja za trogodišnjim obrtničkim zanimanjima i zdravstvenim djelatnicima. U zdravstvu nedostaje primalja, medicinskih sestara i tehničara te fizioterapeuta, a kao glavni uzrok njihovog nedostatka navode se loši radni uvjeti i međuljudski odnosi.
 

Veliki problem

 

Željko Marković, predstojnik Zavoda za zapošljavanje u Rijeci, komentira fenomen neaktivnih osoba od 15 do 29 godina i problem u kojem su u potpunosti pasivni, nisu nigdje uključeni, ne rade na sebi i ne traže nikakav oblik zaposlenja ili obrazovanja.

Prosjek nezaposlene i neobrazovane mladeži u Hrvatskoj iznosi oko sedam posto, što čini poprilično zabrinjavajući broj. Za rješavanje tog problema potrebno je motivirati mlade za daljnje obrazovanje i zapošljavanje.

FOTO: FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA