LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Noć knjige 2024.

Kako biblioterapijsko čitanje pomaže u izazovnim vremenima? Saznajte na radionici

Radionicu će voditi Ljiljana Sabljak i Dunja Marija Gabriel, istaknute stručnjakinje iz područja knjižničarstva.

Radionicu će voditi Ljiljana Sabljak i Dunja Marija Gabriel, istaknute stručnjakinje iz područja knjižničarstva.

Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, strastveni zagovornici moći književnosti okupit će se kako bi istražili biblioterapiju kao odgovor na teška vremena suvremenog života na radionici Biblioterapijsko čitanje u izazovnim vremenima, s ciljem prepoznavanja uloge književnosti u podršci dobrobiti pojedinca. Radionicu će voditi Ljiljana Sabljak i Dunja Marija Gabriel, istaknute stručnjakinje iz područja knjižničarstva. 

Ljiljana Sabljak doktorica je informacijskih i komunikacijskih znanosti te knjižničarska savjetnica, koja se već dvadeset godina aktivno bavi suodnosom knjižničar-knjiga-korisnik u okviru sociologije čitanja, takozvanim vođenim čitanjem te poticanjem kreativnosti čitanjem, odnosno biblioterapijom. Autorica je dvaju priručnika i stotinjak stručnih i znanstvenih radova te suautorica četiriju projekata s područja psihosocijalnog pristupa čitanju te je članica više međunarodnih i domaćih udruga. U Hrvatskome čitateljskom društvu obnašala je do 2005. godine funkciju dopredsjednice, a u Hrvatskome knjižničarskom društvu do 2008. godine obnašala je funkciju predsjednice Sekcije za narodne knjižnice i predsjednice Komisije za čitanje, koju je i osnovala. Održala je brojna izlaganja i radionice u zemlji i inozemstvu za knjižničare i sve one koji se bave poučavanjem i promicanjem čitanja, pismenosti i očuvanja nacionalne kulture i tradicije. Za svoj rad višestruko je nagrađivana u zemlji i inozemstvu, među kojima najvišom nagradom u struci – Kukuljevićevom poveljom, nagradom Međunarodne čitateljske udruge za promicanje inovacija u čitanju u Europi i svijetu, te odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Dunja Marija Gabriel, knjižničarska savjetnica, od 2012. radi kao savjetnica za narodne knjižnice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (NSK). Od 2013. organizira Savjetovanje za narodne knjižnice kao najveću nacionalnu i međunarodnu konferenciju narodnih knjižničara, koja se odvija svake dvije godine. Od 2005. u Centru za stalno stručno usavršavanje knjižničara (CSSU) u NSK održava tečajeve i radionice o knjižničnim uslugama za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama te tečajeve za narodne knjižnice o knjižničnoj statistici i upisniku knjižnica u RH. Objavljuje stručne i znanstvene radove, organizira domaće i međunarodne skupove te surađuje s domaćim i inozemnim stručnjacima na unaprjeđenju rada narodnih knjižnica u Hrvatskoj. Od 1994. godine članica je Zagrebačkog knjižničarskog društva i njegova predsjednica od 2004. do 2008. Posljednjih trideset godina aktivno sudjeluje u radu Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD), a 2001. godine osnovala je HKD-ovu Komisiju za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama te aktivno sudjeluje u organizaciji skupove Komisije i prijevoda međunarodnih dokumenata i smjernica za navedenu skupinu korisnika. Osmislila je i pokrenula aktivnosti na organiziranju HKD-ove Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati! i obavljala poslove zamjenice voditeljice te i dalje aktivno radi na provođenju Kampanje.

Radionica će se održati u petak, 19. travnja 2024. godine, u Klinici za kreativnost, smještenoj na adresi Crkvena 21 u Osijeku, s početkom u 18 sati te su pozvani svi zainteresirani.

FOTO: NOĆ KNJIGE 2024.