LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
The Integrated Study of the Mind

Jedan od najcitiranijih kognitivnih znanstvenika današnjice stiže na FER! Predstavit će se i novi studij

Predavanje profesora Turnera nastavak je dovođenja poznatih imena iz područja kognitivne znanosti s ciljem upoznavanja šire javnosti s tom disciplinom.

Predavanje profesora Turnera nastavak je dovođenja poznatih imena iz područja kognitivne znanosti s ciljem upoznavanja šire javnosti s tom disciplinom.

Diplomski studij Primijenjena kognitivna znanost, koji zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dovodi profesora Marka Turnera sa Sveučilišta Case Western Reserve iz SAD-a, jednog od najistaknutijih i najcitiranijih kognitivnih znanstvenika današnjice. Predavanje The Integrated Study of the Mind održat će se u utorak, 21. svibnja 2024. godine, s početkom u 18.30 sati u dvorani B1 Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

FER i FSB prvi u Hrvatskoj uvode združeni studij Biomedicinsko inženjerstvo


Znanstveni rad profesora Turnera obilježio je kognitivnu znanost i kognitivnu lingvistiku zadnjih tridesetak godina. Teorija konceptualne integracije, koju je objavio s Gillesom Fauconnierom 2002. godine, spada među najutjecajnije suvremene teorije o prirodi ljudskoga uma, podrijetlu ideja i kreativnosti. 

“Tehnološke su inovacije čovjeku oduvijek bile izazov i umjetna inteligencija ni po čemu nije iznimka. Sveprisutna je i neizbježna. Moramo naučiti kako ju učinkovito iskoristiti. Stoga treba pohvaliti Sveučilište u Zagrebu i čestitati svima koji su zaslužni za stvaranje novog, inovativnog i transdisciplinarnog studijskog programa i Centra za kognitivnu znanost.”, izjavio je uoči predavanja profesor Turner.


Saznajte više o zelenom pristupu industriji i STEM području na stručnom seminaru na FER-u


Kognitivna znanost jedna je od najbrže rastućih znanstvenih disciplina, a temeljni joj je cilj istražiti i opisati složenost ljudskoga uma. Heksagon kognitivne znanosti čini šest različitih disciplina i polja znanosti koja se kombiniraju u jednu. To su lingvistika, psihologija, umjetna inteligencija, antropologija, neuroznanost i filozofija. Prošlogodišnje predstavljanje studija Primijenjena kognitivna znanost pobudilo je veliki interes studenata i šire javnosti što je rezultiralo izvrsnom, interdisciplinarnom i svestranom generacijom u kojoj se nalaze studenti psihologije, lingvistike, matematike, filozofije, fizike, sociologije, računarstva, ekonomije, komunikologije, kemije i glume. Radi se o sjajnoj grupi u kojoj studenti uče jedni od drugih, proširuju svoje obrazovanje prema novim disciplinama i profiliraju se u stručnjake koji se bave odnosom čovjeka i tehnologije.

Kako ćemo upotrebljavati proširenu stvarnost u obrazovanju?


Predavanje profesora Turnera nastavak je dovođenja poznatih imena iz područja kognitivne znanosti s ciljem upoznavanja šire javnosti s tom disciplinom, a nakon predavanja predstavit će se studijski program Primijenjena kognitivna znanost koji ove godine upisuje drugu generaciju studenata.
IZVOR: FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA, PR
FOTO: FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA, PR