LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Skandal

Istraga na Harvardu: Prednost pri upisu imaju djeca bivših diplomanata?

Svjetski poznatom Sveučilištu Harvard prijeti skandal zbog navodnih povlastica prema određenim studentima.

Svjetski poznatom Sveučilištu Harvard prijeti skandal zbog navodnih povlastica prema određenim studentima.

Američki Vrhovni sud krajem lipnja donio je odluku o ukidanju programa pozitivne diskriminacije pri upisima na Sveučilištu Harvard. Taj potez preplašio je studente drugih rasa koji su planirali upisati prestižno Sveučilište, ne zbog toga što nemaju izvrsne ocjene, već zbog straha od odbijanja iz krivih razloga, odnosno drugih interesa.

A jesu li se njihovi strahovi ispunili, pokazat će istraga koja se trenutno provodi na prestižnom Sveučilištu. Naime, američka vlada pokrenula je istragu zbog navoda da Harvard kod upisa daje prednost djeci svojih bivših diplomanata, što studente bijelce čini povlaštenima, prenosi Glas Istre.

Savezno ministarstvo prosvjete za New York Times potvrdilo je da njihov ured za građanska prava vodi istragu. Harvard navodno pri upisu daje prednost djeci bivših diplomanata i djeci čiji bogati roditelji daju financijske potpore sveučilištu, no takva praksa navodno nije samo na Harvardu.

Udruga koja je podigla tužbu kao argument koristila se informacijom da 28 posto studenata koji su 2019. diplomirali na Harvardu imaju roditelja ili člana obitelji koji je diplomirao tamo. Nadalje, istaknuli su da čak 70 posto kandidata koji su imali takve povlasti, ima bijelu boju kože.

FOTO: UNSPLASH VIA CANVA