LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Niz predavanja za brucoše

Invaliditet ne smije biti prepreka studiranju

Zanimljivo je da su predavanjima prisustvovali stariji kolege koji su brucošima s invaliditetom ispričali vlastita iskustva u dosadašnjem periodu studiranja.

Zanimljivo je da su predavanjima prisustvovali stariji kolege koji su brucošima s invaliditetom ispričali vlastita iskustva u dosadašnjem periodu studiranja.

Od 18. do 24. srpnja u zagrebačkom hotelu Lopp održano je niz predavanja za brucoše s invaliditetom pod nazivom „Orijentacijski tjedan za brucoše“. Organizator je Udruga Zamisli, a cilj je akcije upozoriti studente s invaliditetom na njihova prava, mogućnosti i obveze.

Većinu njih zanimalo je kako će polagati ispite, s obzirom na to da ih nisu u mogućnosti polagati pisanim putem zbog određenih tjelesnih nedostataka. Zanimljivo je da su tim predavanjima prisustvovali stariji studenti koji su im ispričali vlastita iskustva u dosadašnjem periodu studiranja. Podsjetili su ih na mogućnost odvojenog polaganja ispita te su naglasili da se velik trud mora uložiti u komunikaciju s profesorom. Također, studentima s invaliditetom omogućeno je korištenje asistenta koji će im pomoći u polaganju ispita i praćenju nastave.

Studentima je predavanje održao i studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu Matija Kikelj, koji ih je upoznao s institucijom pravobranitelja. Polaznike je upoznao s mogućnošću pisanja Zamolbe za usmeno polaganje ispita, što se u većini slučajeva može odobriti uz medicinsku dokumentaciju.

Također, naglasio je i mogućnost snimanja predavanja, naravno, uz dogovor s profesorima. Ipak, važno je znati da se tome većina profesora protivi. Za kraj, naglasio je nužnost kontaktiranja jer on kao studentski pravobranitelj može djelovati tek na temelju pritužbe ili zahtjeva.

FOTO: FLICKR