LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečanost u Hrvatskom narodnom kazalištu

Inauguracija Stjepana Lakušića: Milanović izmamio suze Borasu, novi rektor označio studente kao središnjicu sveučilišne zajednice

Ceremoniji su prisustvovali brojni političari, akademici, studenti i izaslanici drugih sveučilišta s područja Republike Hrvatske.

Ceremoniji su prisustvovali brojni političari, akademici, studenti i izaslanici drugih sveučilišta s područja Republike Hrvatske.

Jučer se unutar prostora Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu održala svečanost inauguracije novog rektora. Sada već bivši rektor, Damir Boras, simboličnom je predajom insignije (rektorskog lanca) prepustio vodstvo zagrebačkog Sveučilišta u ruke Stjepana Lakušića.

Ceremoniji su prisustvovali brojni političari, akademici, studenti i izaslanici drugih sveučilišta s područja Republike Hrvatske. Nakon uvoda i intoniranja himne, prisutnima se obradio aktualni gradonačelnik Zagraba, Tomislav Tomašević, koji je u svom govoru poseban naglasak stavio na izgradnju Kampusa Borongaj.

Želim posebice istaknuti projekt ulaganja u Kampus na Borongaju koji mora biti odrađen onako kako je i zamišljeno. Ima dosta mjesta za napredak, na gradu Zagrebu je da riješi infrastrukturu prometnih koridora. Nadam se da će Kampus na Borongaju biti projekt po kojem će se pamtiti nova uprava Sveučilišta u Zagrebu, ali i ona u Gradu Zagrebu. Vjerujem da to zajednički možemo realizirati - naglasio je Tomašević.

 

Milanović nasmijao prisutne i emotivno dotakao Damira Borasa


Dobrodošlicu su novom rektoru zaželjeli ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, a govor je održao i Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske. Između ostalog, Milanović se zahvalio bivšem rektoru Borasu, a tom prigodom se prisjetio i njegovog oca, koji je aktualnom predsjedniku predavao Rimsko pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Moj prvi sraz sa Sveučilištem u Zagrebu, s njegovom rigoroznošću, bio je u mojoj 19. godini života kada sam izašao na prvi ispit. To je bio ispit iz Rimskog prava kod profesora Mile Borasa, inače oca Damira Borasa. Učenje Rimskog prava s 18 godina je zapravo smiješno. S 18 godina možete biti prvak u šahu, ali ne možeš razumijeti Rimsko pravo. Prvi susret s ispitom odmah me spustio na zemlju. Tada sam započeo ispit s glupim riječima, nešto u smislu bit ću kratak. Profesor mi je na to rekao: kolega, Henry VIII  je to govorio svim svojim ženama, stoga ne trebate biti kratak... - rekao je Milanović, a sve je posebno je emotivno dotaklo bivšeg rektora koji je u svom govoru pustio i pokoju suzu.

 

Novi rektor stavio naglasak na studente


Nakon svih dužnosnika i govora bivšeg rektora, na kraju se javnosti obratio i sam Stjepan Lakušić. Novoizabrani rektor posebno je naglasio kako su studenti u glavnom fokusu novog vodstva Sveučilišta. Također, Lakušić se kratko osvrnuo i na same izbore te svoju kandidaturu.

Dobio sam ogromno povjerenje, što puno znači meni i mom timu...Ostvareni rezultat na izborima je vjetar u leđa za daljnji rad i dolazak do dobro isplaniranog i zacrtanog cilja. Osnova mog izbornog plana podrazumijeva da je student u središtu sveučilišne zajednice. Naša je obveza studentima davati kvalitetne nastavne programe uz koje će stjecati kompetencije kako bi nakon diplome bili ponosni što su završili studij na našem Sveučilištu. Kvaliteta njihovog obrazovanja jamstvo je razvoja te će upravo ti mladi biti nositelji razvoja Republike Hrvatske. Svi zajedno moramo raditi na tome da te iste studente zadržimo u RH - istaknuo je Lakušić uz brojne zahvale suradnicima, obitelji i svima onima koji su mu pružili podršku.

FOTO: STUDENTSKI.HR