LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stručno (ne)osposobljavanje

„HZZ se bavi snimanjem promotivnih spotova s Lanom Jurčević, a za mlade "kao" nemaju novca“

Nezaposleni mladi više od pedeset dana čekaju odgovor na zahtjeve za stručnim osposobljavanjem. U HZZ-u kažu kako se zahtjevi još uvijek obrađuju. Mjere stručnog osposobljavanja provode se i dalje kroz dva projekta.

Nezaposleni mladi više od pedeset dana čekaju odgovor na zahtjeve za stručnim osposobljavanjem. U HZZ-u kažu kako se zahtjevi još uvijek obrađuju. Mjere stručnog osposobljavanja provode se i dalje kroz dva projekta.

Na našu redakciju pristižu e-mailovi mladih koji još uvijek čekaju odgovore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na zahtjeve za stručnim osposobljavanjem. Naime, zakonski rok za obradu zahtjeva je pedeset dana od primitka, a u HZZ-u neke zahtjeve nisu obradili i nekoliko mjeseci.

– HZZ, primjerice, od travnja ove godine nije riješio predane zahtjeve za stručno osposobljavanje iako im je zakonski rok 50 dana što su u mom slučaju već trostruko probili. Ukratko, dok ja nasušno čekam da mi se omogući kakav-takav početak zaposlenja i prihodi, oni se bave snimanjem promotivnih spotova s Lanom Jurčević, a za nas "kao" nemaju novca. – poručuje ogorčeni Hrvoje.

HZZ na naša pitanja o tome odgovara kako je za svaki zahtjev potrebno vrijeme da se obradi i da se provjeri odgovara li podnositelj zahtjeva onom koga poslodavac traži.

– Naime, tijekom postupka obrade utvrđuje se, na temelju priložene dokumentacije i ostalih dostupnih dokaza, odgovaraju li propisanim uvjetima i poslodavac i kandidat za stručno osposobljavanje. Budući da se radi o procesu, dugotrajnost rješavanja ovisi o svakom pojedinom zahtjevu i slučaju. Nakon obrade zahtjeva poslodavac će biti obaviješten o njegovoj ocjeni te će kontaktirati korisnike s daljnjim informacijama, – poručili su iz HZZ-a.

Budući da je prije par tjedana HZZ na svojoj stranici postavio službenu obavijest o ukidanju nekih mjera, zanimalo nas je do kakvih  je promjena došlo u mjeri stručnog osposobljavanja. Odgovorili su nam kako se mjera provodi kroz dva projekta, prvi za mlade od 15-29 godina, a drugi za one do 25 godina.

– Provedba aktivne politike zapošljavanja za mlade i Provedba aktivne politike zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene mlade. Prvi projekt uključuje ciljanu skupinu, Mlade nezaposlene osobe u dobi 15-29 godina, u registriranoj nezaposlenosti najviše do 4 mjeseca (što se procjenjuje danom prijave na mirovinsko osiguranje, tj. u trenutku odobrenja zahtjeva te početka same mjere, također), a drugi projekt Mladi do 25 godina u evidenciji dulje od 6 mjeseci te Mladi do 29 godina u evidenciji dulje od 12 mjeseci, – objasnili su u HZZ-u.

Također, zanimalo nas je pokriva li HZZ putne troškove mladima koji putuju automobilom na posao. Odgovor je negativan. Naknada za putne troškove isplaćuje se onima koji putuju autobusom ili vlakom, a za naknadu mora se predočiti preslika kupljene karte ili potvrda prijevoznika.

– Naknada za trošak prijevoza isplaćuje se u visini stvarnih troškova prijevoza sredstvima javnog prijevoza što znači da se naknada isplaćuje za autobusni i željeznički prijevoz, a ne za prijevoz osobnim automobilom. (...)  Slijedom navedenog, Hrvatski zavod za zapošljavanje smatra da se radi o neusklađenosti tumačenja sa Zakonom te je ukazao na činjenicu kako navedeno povećava ukupni trošak mjera aktivne politike zapošljavanja i neopravdane troškove na ime putnih troškova, čime se nedvojbeno dodatno opterećuju sredstva državnog proračuna i EU projekata iz kojih se iste sufinanciraju, – rekli su u HZZ-u.

FOTO: FLICKR