LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uklanjanje ugljika

Hrvatski znanstvenik kaže da se planet može spasiti morskim snijegom

Glavni način usporavanja klimatskih promjena je očigledan: zaustaviti ispuštanje stakleničkih plinova, a  dr. sc. Staša Puškarić ima rješenje kojim bi oceani uklanjali dodatnih 20% svjetskih godišnjih CO₂ emisija – morski snijeg. Prirodne čestice u oceanu, obično agregirane u gornjem vodenom stupcu.

Glavni način usporavanja klimatskih promjena je očigledan: zaustaviti ispuštanje stakleničkih plinova, a  dr. sc. Staša Puškarić ima rješenje kojim bi oceani uklanjali dodatnih 20% svjetskih godišnjih CO₂ emisija – morski snijeg. Prirodne čestice u oceanu, obično agregirane u gornjem vodenom stupcu.

Dr. Staša Puškarić, geolog, profesor na RIT-u Croatia i stručnjak za održivi razvoj i antropogene utjecaje na prirodne ekosustave, objasnio je kako se dugo mislilo da je morski snijeg nepotrebni otpad, no svojim je istraživanjima profesor Puškarić otkrio njegov puni potencijal. Morski snijeg otvara nam mogućnost uklanjanja ugljika iz atmosfere na način koji se ne protivi prirodi, nudi suživot s prirodom, koji nam je nužan kako bismo održali naš planet.
 

Ono što ovu metodu čini tako posebnom korištenje je procesa koji se prirodno odvijaju u oceanima za uklanjanje ugljika, ne uzrokujući smetnje u prirodnim ekosustavima. Jedini je postojeći način koji može vratiti ugljik natrag u geološki, a ne biološki ciklus.

Čestice morskog snijega nisu dio niti jednog prehrambenog lanca površinskih oceana. Nijedan organizam ga ne jede na površini oceana. Dakle, kada se počne taložiti, pada i zapravo ulazi u drugi ciklus ugljika - ciklus ugljika u dubokom oceanu - i važna stvar je da se više nikada neće vratiti. U morskom snijegu imamo bakterije i cijanobakterije, one koloniziraju te čestice i žive aktivno unutra, rastu, nakupljaju ugljik i sve to ide prema dnu. Ovisno o regiji, na 100.000 km2 mogli bismo ukloniti više od 1 milijarde tona ugljika, ispričao je profesor Puškarić na predavanju u RIT-u Croatia za vrijeme MEU-a Zagreb.

Ovo otkriće nije novo, no nažalost još nije implementirano. Potencijal morskog snijega otkrio je prije 28 godina i napisao prijedloge za Europsku uniju, SAD, Norvešku itd., svi su prijedlozi odbijeni. Zatim su banke uložile velike količine novca u hvatanje i skladištenje ugljika, a onda su shvatile da to ne funkcionira jer zahtijeva previše energije. Sada koriste tržište ugljikom, kako bi povratile taj novac.

Cijena uklanjanja jedne tone ugljika je 100 eura: tako dobivaju novac natrag, ali metodom morskog snijega, cijena jedne tone bit će 20 centi, dodao je profesor Puškarić.

 Dr. Puškarić sudjelovao je i u dokumentarnom filmu Ice on Fire, u naraciji Leonarda DiCapria, te održao govor na TEDtalku u Zagrebu. S ciljem obraćanja mlađoj publici, svoje znanje profesor dijeli i na TikToku.
 

Također, apelira na važnost širenja znanja i razumijevanja o globalnom zatopljenju, koje nedostaje općoj populaciji, a nužno je za inzistiranje na održivom razvoju.

Ako nastavimo ovako, Zemlja će uskoro kolabirati, zaključio je profesor Puškarić.

 

 

FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT