LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obraćanje sveučilišnim tijelima i javnosti

Hrvatski sveučilišni sindikat traži smjenu dekana Barišića; optužuje ga za nasilje nad djelatnicima i samovolju

– Nasilje nad djelatnicima kulminiralo je 4. ožujka 2021. kada je dekan Barišić voditelju Računalne službe Fakulteta uručio pisanu opomenu pred otkaz. – piše Sindikat.

– Nasilje nad djelatnicima kulminiralo je 4. ožujka 2021. kada je dekan Barišić voditelju Računalne službe Fakulteta uručio pisanu opomenu pred otkaz. – piše Sindikat.

Hrvatski sveučilišni sindikat 3. ožujka 2021. uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traži ostavku ministra Radovana Fuchsa, kojeg optužuje za zataškavanje mogućih kriminalnih radnji, političko spletkarenje, diskriminaciju i fabriciranje službenih dokumenata, a sada traži hitnu ostavku ili smjenu Pave Barišića, dekana Fakulteta hrvatskih studija.


Priopćenje koje potpisuje predsjednica Sindikata doc. dr. sc. Vlatka Vukelić, a u kojem se obraća sveučilišnim tijelima te akademskoj i široj javnosti, u nastavku prenosimo u cijelosti.
– Hrvatski sveučilišni sindikat obraća se sveučilišnim tijelima te akademskoj i široj javnosti u ime 70 svojih članova koji su zaposlenici Fakulteta hrvatskih studija. Sindikat je u obvezi štititi njihove sigurne i kvalitetne uvjete rada, a dužan je i upozoravati na nepravilnosti u ostvarivanju radnih prava. Nažalost, način upravljanja Fakultetom koji je inaugurirao dekan prof. dr. sc. Pavo Barišić već duže vrijeme narušava kvalitetu radnog okružja, izaziva frustracije i unosi pravnu nesigurnost među zaposlenike Fakulteta da bi na kraju, zbog njegova bezobzirnog sabotiranja postupka izbora dekana, doveo do potpune blokade u funkcioniranju fakultetskih tijela i službi.

Fakultetsko vijeće Fakulteta hrvatskih studija 8. veljače 2021. bez ijednoga glasa „protiv" donijelo je Odluku o pokretanju i provedbi postupka izbora dekana. Od pokretanja postupka izbora novog dekana na Fakultetu hrvatskih studija suočeni smo s nizom destruktivnih poteza koje poduzima privremeni dekan prof. dr. sc. Pavo Barišić s namjerom ometanja i odugovlačenja provedbe ovog postupka. Zbog njegova samovoljnog postupanja ogromna većina od četiri petine članova Fakultetskog vijeća na sjednici od 24. veljače 2021. zatražila je od njega da se odmah povuče s mjesta dekana. Ne samo da se dekan Barišić oglušio o izglasanom nepovjerenju, nego je svojim postupanjem nastavio još drastičnije narušavati kvalitetu radnog okružja i radna prava djelatnika Fakulteta što se u konačnici negativno odražava na kvalitetu nastavnog procesa.

Samovoljno i suprotno čl. 33. st. 2. Statuta Fakulteta, dekan Barišić donio je 25. veljače 2021. Odluku o obustavi izvršenja Odluke o pokretanju i provedbi postupka za izbor dekana Fakulteta hrvatskih studija. To je učinio bez prethodnog upozorenja Fakultetskom vijeću, bez mišljenja Dekanskog kolegija i bez konzultacija sa stručnim službama Fakulteta i Sveučilišta.

Samovoljno, bez mišljenja Dekanskog kolegija i bez provedenog savjetovanja s predstavnicima radnika, dekan je donio odluku o imenovanju osobe za zaštitu dostojanstva radnika, koja je objavljena 4. ožujka 2021.

Samovoljno i suprotno čl. 31. st. 4. Statuta Fakulteta, dekan Barišić od 19. veljače 2021. izbjegava sazivanje i održavanje sjednica Dekanskog kolegija, dok je trojicu članova bez ikakve obavijesti i obrazloženja isključio iz sastava tog tijela, suprotno Odluci Senata o osnivanju Fakulteta, Odluci Rektora o imenovanju koordinatora statusne promjene i čl. 66. st. 1. Statuta Fakulteta.

Posebice zabrinjava odnos dekana Barišića prema administrativnom i nastavnom osoblju. U sindikatu je zaprimljeno više pritužaba djelatnika fakulteta o verbalnim ispadima dekana na njih. To nasilje nad djelatnicima kulminiralo je 4. ožujka 2021. kada je dekan Barišić voditelju Računalne službe Fakulteta uručio pisanu opomenu pred otkaz zato što je sukladno odlukama Fakultetskog vijeća i Povjerenstva za postupak izbora dekana na mrežnim stranicama Fakulteta objavio izvješće Povjerenstva o pristiglim kandidaturama za dekana, program rada i stručni životopis predloženika za dekana.

Dekanska samovolja dosegnula je vrhunac kada je u nedjelju 7. ožujka 2021., u gluho doba noći (23.37 sati), dekan Barišić poslao Obavijest kojom je otkazao održavanje sjednice Fakultetskog vijeća, koja je odlukom istog Vijeća zakazana za ponedjeljak, 8. ožujka 2021. Na sjednici su predloženici za dekana trebali usmeno izlagati svoje programe rada, a Vijeće je trebalo glasovati o davanju suglasnosti na programe i njihovu upućivanju u daljnju proceduru. Otkazivanje sjednice obrazložio je tvrdnjama da je njegova suspenzija odluke Fakultetskog vijeća o provedbi izbora dekana „obvezujuća", da je on svojom odlukom „poništio imenovanje Povjerenstva za provedbu postupka izbora dekana", te da odluke fakultetskih tijela zapravo nemaju „nikakvu pravnu važnost". Takva gruba intervencija s pozicije uzurpirane moći u izvorne ovlasti najvišeg stručnog tijela neviđena je u akademskoj povijesti. Da dekan Barišić uporište za provođenje nasilja nad tijelima institucije, kojoj je imenovanjem došao na čelo, nalazi u političkim faktorima izvan Sveučilišta i da se uključuje u njihove aktualne operacije na Sveučilištu, dokazuje činjenica da je svoju noćnu obavijest adresirao na ministra Fuchsa i na Sveučilišni savjet. Istodobno je, s velikom dozom drskosti, obezvrijedio autoritet sveučilišnih tijela, jer u Obavijesti, u kojoj priopćava kako se „priklonio tumačenju Ministarstva", ni jednom riječju ne spominje jednoglasni naputak sa zajedničke sjednice Rektorskog kolegija i kolegija Fakulteta hrvatskih studija od 5. ožujka 2021. da kao dekan treba poštovati Odluku Fakultetskog vijeća te u ponedjeljak, 8. ožujka 2021. sazvati sjednicu Fakultetskog vijeća i nastaviti postupak izbora dekana.

Tim neshvatljivim činom samovlašća dekan Barišić doveo je u potpunu blokadu funkcioniranje fakultetskih tijela (Fakultetsko vijeće, Dekanski kolegij i Povjerenstvo za provedbu postupka izbora dekana), sve zaposlenike Fakulteta u stanje u stanje pravne nesigurnosti i ovisnosti o samovolji i hirovima čelnika izvan demokratske kontrole, a nastavni proces u stanje stihijnog odvijanja u delikatnim uvjetima pandemije.

Zbog svega navedenog, Hrvatski sveučilišni sindikat traži hitnu ostavku ili smjenu prof. Pave Barišića s dužnosti dekana Fakulteta hrvatskih studija te imenovanje odgovorne osobe na tu dužnost koja će uredno provesti postupak izbora dekana i vratiti Fakultet u normalno stanje.
FOTO: FACEBOOK / FAKULTET HRVATSKIH STUDIJA