LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodno studentsko natjecanje

Hrvatski studenti u društvu Harvarda i Stanforda na „Vis Mootu“

Novo izdanje natjecanja u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži okupilo je timove s 343 sveučilištta. Sveučilište u Ottawi odnijelo je konačnu pobjedu, a osječki Pravni fakultet postigao je uspjeh kao Harvard i Stanford.

Novo izdanje natjecanja u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži okupilo je timove s 343 sveučilištta. Sveučilište u Ottawi odnijelo je konačnu pobjedu, a osječki Pravni fakultet postigao je uspjeh kao Harvard i Stanford.

Studenti osječkog Pravnog fakulteta još su jednom pokazali kako se rad, zalaganje i želja za stjecanjem praktičnih znanja, unatoč već svim poznatim problemima hrvatskog visokog školstva, ipak mogu isplatiti. U lipnju prošle godine formirali su tim za međunarodno natjecanje Willem C. Vis Moot, a nakon nešto manje od godinu dana priprema konačno su prvi put predstavili osječko sveučilište na najprestižnijem natjecanju toga tipa u svijetu.

Natjecanja Moot court proizašla su s američkih pravnih fakulteta kao način sučeljavanja najboljih studenata, kako u pisanoj argumentaciji obaju strana u određenim sporu, tako i onoj konačnoj, usmenoj formi pred samim sudom. Vis Moot je natjecanje u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži. Svake godine okupi stotine arbitara i mentora te tisuće studenata koji prolaze oštre selekcije svojih fakulteta, kako bi ih predstavljali samo oni najbolji.

24.  izdanje održalo se od 7. do 14. travnja u Beču, a okupilo je timove s 343 sveučilišta iz cijeloga svijeta. Knačnu pobjedu u finalnom meču odnio je po treći put u povijesti tim kanadskog University of Ottawa.

Foto: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera

Šesteročlani hrvatski tim činili su Ana Marija Čuljak, Filip Jelavić, Katarina Knežević, Tomislav Metelko, Matea Sekur i Mario Vrdoljak; redom studentice i studenti četvrte i pete godine Iako su svi sudjelovali u dugotrajnim pripremama, Katarina i Tomislav izabrani su za govornike na završnom natjecanju, a s vama dijele svoje dojmove.

– Vis Moot je s jedne strane odlična promocija za naše, u svjetskim okvirima, relativno maleno sveučilište, a s druge je vrhunska prilika za nas studente da iskusimo kako na najvišem nivou funkcionira međunarodna trgovačka arbitraža, grana koja povezuje pravo i biznis te je u velikom usponu u svijetu. Ne manje bitno, sučelili smo se s odličnim timovima poput Loyola University iz Chicaga, Qatar Universityja, UCD-a iz Dublina i australskog La Trobea te smo možda i sebe malo iznenadili činjenicom da smo u tri od četiri meča bili bolji od naših protivnika. – objasnio je Tomislav.

Iako nisu ušli u knockout rounde, Katarina ističe da je i ovo veliki uspjeh:

– Pripremali smo se gotovo deset mjeseci uz studij i poslove koje radimo, što je bilo izrazito zahtjevno, no na kraju uvijek odlučuju finese. Neka mnogo poznatija sveučilišta poput Harvarda i Stanforda također nisu uspjela ući u knockout, što mnogo govori o kvaliteti natjecanja. Komentari sudaca na naša izlaganja i argumentaciju bili su odlični, a ako uzmemo u obzir da neka sveučilišta imaju višedesetljetnu tradiciju sudjelovanja na Vis Mootu, mi se vraćamo zadovoljni, bogatiji za neponovljivo iskustvo i nadamo se da će sljedeće generacije nastaviti našim stopama. –

FOTO: FACEBOOK