LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Dubrovniku

Hrvatski kapetan iz prve ruke otkrio kako izgleda proces spašavanja na moru

Kapetan je posebno istaknuo akciju trećeg časnika na brodu koji je lampom osvjetljavao migrantsku brodicu kako u noći ne bi izgubili vizualni kontakt s unesrećenima.

Kapetan je posebno istaknuo akciju trećeg časnika na brodu koji je lampom osvjetljavao migrantsku brodicu kako u noći ne bi izgubili vizualni kontakt s unesrećenima.

Dubrovački kapetan Mario Rončević, ujedno i alumni Sveučilišta u Dubrovniku, koji je prošle godine bio nominiran za Plavu vrpcu Vjesnika održao je 24. siječnja 2023. predavanje na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku u okviru kolegija Sigurnost na moru. Tema predavanje je bila iskustvo spašavanja 36 kubanskih migranata u Meksičkom zaljevu. 

Kapetan Rončević je najprije istaknuo kako je nominacija za Plavu vrpcu Vjesnika 2022. godine bila za cijelu posadu koja je sudjelovala u spašavanju migranata. Tijekom predavanja je pokušao nazočnima dočarati situaciju u kojoj su se našli on i njegova posada nakon što su odlučili okrenuti brod i pomoći ljudima koje su uočili. Kako je istaknuo, spašavanje je otežavala noć i činjenica da je njihov brod, koji je dužine otprilike 200 metara, morao pristati uz malu brodicu koja je bila prekrcana migrantima s Kube. Rekao je kako ih ništa ne može pripremiti na takve situacije te da su im cijelu situaciju otežali vremenski uvjeti zbog kojih nisu mogli spustiti brodicu za spašavanje.

Kapetan je posebno istaknuo akciju trećeg časnika na brodu koji je lampom osvjetljavao migrantsku brodicu kako u noći ne bi izgubili vizualni kontakt s unesrećenima. U akciji spašavanja pomogla im je Američka obalna straža koja im je kasnije poslala pismo zahvale. Kompanija pod kojom su plovili također je iskazala zadovoljstvo i čestitala posadi na hrabrosti te im je pružila svu potrebnu pomoć. Rekao je i kako su tek nakon akcije, kada su se slegli dojmovi, shvatili da su imali nekoliko pogrešaka i da su iz njih mnogo naučili.

Ovo predavanje bilo je još jedno u nizu mnogih u organizaciji Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku kojim se nastoji spojiti teorija i praksa. Brojni predavači dolaze na Pomorski odjel kako bi studentima, budućim pomorcima, približili praksu i pokazali kako se nositi s određenim situacijama koje ih mogu zadesiti na moru kada su prepušteni sebi i znanju koje će ponijeti sa svojih studija.

FOTO: UNSPLASH