LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Visoko obrazovanje

Hrvatska postala bogatija za još jedno sveučilište i jedan fakultet u Slavoniji!

Na jučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera donesene su odluke o osnivanju Kineziološkog fakulteta kao sastavnice osječkog sveučilišta i osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Na jučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera donesene su odluke o osnivanju Kineziološkog fakulteta kao sastavnice osječkog sveučilišta i osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Jučerašnji dan od velikog je značaja za Hrvatsku jer je tada objavljeno konačno osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu, kao i par detalja o pokretanju Kineziološkog fakulteta u sklopu osječkog sveučilišta, prenosi radio HRT-a.

Naime, na sjednici Senata Sveučilišta održanoj 27. svibnja, kako je kasnije obavijestio rektor Vlado Guberac, donesene su navedene odluke prema kojima se studij Kineziologije više neće održavati pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, dok će se s osječkog sveučilišta izdvojiti Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, Studentski centar u Slavonskom Brodu i dislocirani studij Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, koji će od sada djelovati pod Sveučilištem u Slavonskom Brodu!

Kineziološki fakultet, prema nekim predviđanjima, trebalo bi upisati 395 studenata na preddiplomskom i diplomskom studiju tijekom idućih pet godina, i to na adresi Graditeljsko-geodetske škole na Drinskoj, a njegov je početak rada predviđen za 1. listopada ove godine. S druge strane, pokretanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu započelo je još 2015. godine prema odluci Hrvatskog sabora, no ta je procedura čekala odluku Ustavnog suda vezanu uz moguću povredu autonomije osječkog sveučilišta.

Kako prenosi radio HRT-a, ovom odlukom osječko sveučilište gubi više od 1000 studenata i stotinu zaposlenika, ali u planu je osnivanje nekoliko novih institucija i studijskih programa. Konkretno, riječ je o dopusnici za studij Medicine na njemačkom jeziku, diplomskom studiju socijalnog rada, a u izradi su elaborati za studij farmacije, šumarstva i zaštite prirode i okoliša, uz što se još mogu istaknuti dopusnice za četiri studija na četiri osječka fakulteta na kojima se nastava može izvoditi i na engleskom jeziku. Ove dvije važne odluke donesene su na obostrano zadovoljstvo dvaju slavonskih sveučilišta. 
FOTO: FLICKR