LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje pokazalo

Hrvatska najgora u Europi po pitanju kvalitete visokoškolskog obrazovanja

Najbolji sustav visokoškolskog obrazovanja imaju Sjedinjene Američke Države, a od nas su gori samo Meksiko, Tajland, Iran, Indija i Indonezija.

Najbolji sustav visokoškolskog obrazovanja imaju Sjedinjene Američke Države, a od nas su gori samo Meksiko, Tajland, Iran, Indija i Indonezija.

Rezultati svjetske mreže za istraživanje visokoškolskog obrazovanja Universitas 21 za 2018. godinu pokazuju kako smo najgora država Europe po pitanju kvalitete sustava visokoškolskog obrazovanja. Od 50 zemalja koje su istraživali, nalazimo se na 45. mjestu. 

Pedeset zemalja istraživalo se na osnovu 24 atributa. Također, zemlje su rangirane su prema 4 modula: resursi, političko okruženje, povezanost i uspješnost studenata po završetku studija. U ukupnom poretku, prva država na ljestvici ima 100 bodova, dok se ostale rangiraju kao postotak u odnosu na taj najviši rezultat. 

Najbolji sustav visokoškolskog obrazovanja imaju Sjedinjene Američke Države, zatim slijede Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska, Danska i Finska. Ispred nas su Slovenija na 29. mjestu, Srbija na 42, Rumunjska na 43. i Bugarska na 44. Od nas su gori samo Meksiko, Tajland, Iran, Indija i Indonezija.

Iz ovog istraživanja zanimljiv je podatak kako je prema stupnju ekonomske razvijenosti u ukupnom poretku Srbija na 3. mjestu, dok je Hrvatska tek na 46. Detaljnije informacije možete pogledati na poveznici

Profesor Ross Williams u videu objašnjava koja se točno metodologija koristila u istraživanju te interpretira rezultate. 

IZVOR: Vimeo

FOTO: PIXABAY