LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sporni sporazum

Hoće li se Međimursko veleučilište baviti magijom?

Konačan rezultat sporazuma koji je Međimursko veleučilište potpisalo s Centrom dr. Rudolfa Steinera mogao bi biti podučavanje pseudoznanosti i magije, piše Index.

Konačan rezultat sporazuma koji je Međimursko veleučilište potpisalo s Centrom dr. Rudolfa Steinera mogao bi biti podučavanje pseudoznanosti i magije, piše Index.

Međimursko veleučilište u Čakovcu na svojoj je Facebook stranici 5. ožujka najavilo početak suradnje s Centrom dr. Rudolfa Steinera – sporazum s njegovom ravnateljicom Dijanom Posavec potpisao je dekan Igor Klopotan.

– Sporazum se temelji na smjernicama izvedbenog plana programa, a podrazumijeva i uključivost u provedbu nastavnog programa te realizaciju praktične nastave za potrebe obavljanja prakse studenata te rada kao nastavnih baza. Kroz ovu suradnju studentima Menadžmenta turizma i sporta te Održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu omogućen je sinergijski razvoj inovativnog okruženja, definiranje stručnih i istraživačkih projekata, kao i usavršavanje kroz radionice, stručna predavanja i praksu. – stoji u objavi.

Da bi konačan rezultat moglo zapravo biti poučavanje pseudoznanosti i magije, upozorava Index. Prema pisanju tog medija, Steiner je u svijetu najpoznatiji po tzv. waldorfskoj pedagogiji. Waldorfski vrtići i škole nisu sporni jer svojim programom moraju udovoljiti zahtjevima i standardima koje propisuje Ministarstvo obrazovanja, ali se otvara pitanje kakvu bi to točno znanstvenu i istraživačku suradnju mogli ostvariti Veleučilište i Centar koji u svojim učenjima i praksi uključuje brojne religijske, alkemijske i magijske elemente.

Steinerova velika želja, piše Index, na kojem je moguće pročitati detaljnije informacije, bila je i objedinjavanje spiritualnosti i znanosti. Začetnik je tzv. biodinamičke poljoprivrede, koja je vrlo slična organskoj poljoprivredi, ali koja uključuje i različite ezoterične koncepte.

– Ona plodnost tla, rast biljaka i brigu o životinjama tretira kao ekološki povezane projekte, no s naglašenim duhovnim i mističnim perspektivama. Za razliku od organske poljoprivrede, uključuje i brojna ograničenja u korištenju zaštitnih sredstava, kao što su herbicidi i gnojiva – ne samo da su iz uporabe izbačeni herbicidi, čak i tzv. prirodni, umjesto kojih se koriste metode prevencije, nego se također uzgoj ograničava na izrazito lokalne sorte. U pripremi zaštitnih sredstava i gnojiva koriste se brojni elementi koji su s one strane ruba znanosti. Tako se, među ostalim, prilikom sjetve i sadnje koristi astrološki kalendar, a tlo, kompost, aditivi i sredstva za prskanje pripremaju se metodama koje više podsjećaju na magiju nego na agronomiju. – navodi spomenuti medij.

Biodinamičke metode ne mogu se testirati i potvrditi, što je temelj znanstvene metode. K tome, ne postoje ni dokazi da biodinamički pripravci poboljšavaju kvalitetu biljaka ili tla. Znanstvenici iz tih razloga smatraju da je učinak koji im se pripisuje stvar vjerovanja, a ne činjenica.
 

[SPORAZUM O SURADNJI] Odlične vijesti za studente Menadžmenta turizma i sporta i Održivog razvoja! ➡ Dekan Međimurskog...

Objavljuje MEV - Međimursko veleučilište u ČakovcuPetak, 5. ožujka 2021.
FOTO: FACEBOOK / MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE