LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROBLEM PREGURAVANJA

Hoće li novo radno vrijeme menze na Savi spriječiti gužve?

Stajanje u redovima i guranje preko reda postali su dio svakodnevice na Savi – hoće li tome doći kraj?

Stajanje u redovima i guranje preko reda postali su dio svakodnevice na Savi – hoće li tome doći kraj?

Čekanje u redovima, ali i guranje preko reda u menzi, svakodnevni je problem. Nekolicina studenata besramno zaobilazi gladne kolege, sustanare, a možda i prijatelje. Treba li napraviti „zid srama“ za takve pojedince? Zabilježiti njihova lica fotografijom i postaviti je pored ulaza u menzu da ih svi vide. Bi li se tek tada posramili?

Pitanja su to na koja samo možemo čekati odgovor jer nema kazne za takve pojedince. No, problem koji se može riješiti je promjena radnog vremena u menzi. Studentski odbor Sava čuo je molbe gladnih studenata i postavio anketu s prijedlogom novog radnog vremena, odnosno ostavljanjem starog.

Anketu je u vrijeme pisanja članka ispunilo čak 911 osoba, a većina glasova, njih 94 posto, bilo je za promjenu radnog vremena koje bi prema Odboru trebalo izgledati ovako:

FOTO: Studentski odbor Sava/Facebook screenshot via Canva

No, je li dovoljno samo promijeniti radno vrijeme? To neće riješiti srž problema, a to je da su za vrijeme ručka otvorena samo dva studentska restorana. Također, povlači se i pitanje što je sa Slastom i kada će ona proraditi? Ova pitanja postavili smo Studentskom centru u Zagrebu, ali dobili smo tek djelomičan odgovor.
 

„U komunikaciji s predstavnicima studenata u SD „Stjepan Radić“ dogovoreno je novo radno vrijeme restorana. Od utorka, 24. listopada 2023. godine restoran u SD „Stjepan Radić“ radit će na novi način.“ – poručili su iz SC-a.
 

Novo radno vrijeme


Restoran 1 radi za večeru od 17:30 - 21:00
 

Restoran 2 radi: doručak, od 7:00 - 9:30, ručak 12:00 – 16:30, večera 18:00 – 21:30
 

Pizzeria radi od 13:00 do 20:30, pauza od 15:30 do 16:30.


Odgovor na pitanje kada će Slasta krenuti s radom, nismo dobili.
 

Problem guranja preko reda


Ipak, ako se i pomakne radno vrijeme, problem guranja preko reda će ostati. Možda se nekima ovo ne čini kao velik problem, ali je to izuzetan oblik nepoštovanja. Govorimo o studentima koji uredno čekaju po više od 20 minuta, nekad i pola sata na hladnoći da bi mogli ručati ili večerati.

Uzmimo za primjer studentski restoran u SD „Stjepan Radić“ za koji trenutno pristiže najveći broj žalbi. Tijekom ručka postoji red, ali on se koliko, toliko pomiče jer su otvorene dvije menze.

No, najveći problem je za vrijeme večere. Studenti umorni od predavanja, studentskih poslova i svih obaveza koje imaju, moraju čekati po više od pola sata, nekad i duže, da bi mogli doći do toplog obroka. Netko će reći, pa neka idu u „brzu menzu“ ili pekaru jer „jedinica“ ne radi – ali pekara je skupa, a ponuda „brze menze“ ne odgovara svima.
 

Slomila bi im noge da sam u mogućnosti


Upitali smo nekolicinu studenata koji svakodnevno čekaju u redu za menzu, što misle o guranju preko reda, a njihovi odgovori bili su baš onakvi kakve bi i očekivali – u pomalo agresivnom tonu.
 

„To je vrlo bezobrazno i nepoštivanje kolega. Baš je jadno jer smo svi jednako gladni i svi čekamo u tom redu. To me jako ljuti i slomila bi im noge da sam u mogućnosti.“ – požalila se studentica Marija (21).


Student Dorian (22) trenutno nije toliko opterećen preguravanjem, ali da svjedoči takvoj situaciji, vrlo dobro bi znao što mu je činiti.
 

„Osobno mi ne smeta toliko, ali da je u redu – nije i vjerujem da sam gladan i/ili živčan da bi se svakako postavio tako da se ne mogu pregurati.“ – objasnio je Dorian.


Preguravanje ne odobrava ni studentica Laura (23).
 

„Mislim da je grozno i da se ne bi trebalo raditi, ali tko sam ja da sudim“, kratko je komentirala.


A da nitko nikome ne sudi, govori i činjenica da rijetko tko prigovori onima koji se pokušavaju pregurati. Zid srama pored menze, mogao bi zauvijek riješiti taj problem, ali bi se time povrijedio ugled svih onih koji oduzimaju prednost pred toplim obrokom svojim kolegama, sustanarima i prijateljima, što ne bi bilo pošteno...

*Komentar je stav autora i ne mora nužno imati nikakve veze sa stajalištem redakcije portala Studentski.hr.

FOTO: FACEBOOK SCREENSHOT VIA CANVA