LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDIJ MEDICINE

HKS popunio kvotu studija medicine, MEF nije

Po prvi put u 20 godina je ostalo nepopunjenih upisnih mjesta na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dok je kvota novog studijskog programa medicine pod okriljem Hrvatskog katoličkog sveučilišta u potpunosti popunjena.

Po prvi put u 20 godina je ostalo nepopunjenih upisnih mjesta na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dok je kvota novog studijskog programa medicine pod okriljem Hrvatskog katoličkog sveučilišta u potpunosti popunjena.

Počela je nastava za prvu generaciju studenata medicine na zagrebačkom HKS-u, a kvota spomenutog studijskog smjera je popunjena te su tako upisana 43 studenta. Ovdje svakako valja spomenuti i činjenicu kako je ovo prvi put u posljednjih 20 godina da je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ostalo nepopunjenih upisnih mjesta. 
 

VEZANO: Dekan MEF-a o rezultatima prijemnog: „Mi ne namjeravamo snižavati kriterije”


 


Ivica Šušak, tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ističe kako razlike u diplomama nema budući da su svi studiji dobili akreditaciju ako se odvijaju prema predloženom programu te da u tom smislu razlike ne može i ne smije biti.
– Katolička sveučilišta diljem svijeta poznata su i po svojim studijima medicine. Po uzoru na najsuvremenije koncepcije sličnih studija u Europi i svijetu nastao je i studij Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Ovaj studij nastoji u Hrvatsku uvesti inovativan sustav suvremene medicinske izobrazbe koja ustraje na razvijanju humanističkih aspekata medicine, skrbi usredotočenoj na bolesnike te društvenoj odgovornosti i ranom uvođenju studenata u kliničku nastavu –  stoji u priopćenju HKS-a, prenosi Večernji.hr.
Novi i moderno opremljen studij medicine na HKS-u se upisuje bez prijemnih ispita, traje 6 godina, a studenti će tijekom studija morati ostvariti ukupno 360 ECTS bodova, nakon čega stječu akademski naziv doktora odnosno doktorice medicine. Budući da je riječ o privatnom fakultetu studij se plaća, a jedna godina studija iznosi 38 000 kuna.
– Hrvatsko katoličko sveučilište i studij medicine mjesto je na kojem ćete osim akademskog puta stjecanja stručnih kompetencija dobiti zajednicu na koju se uvijek možete osloniti, a koja njeguje pozitivno ozračje za napredovanje ne samo kao studenta nego kao cjelovite osobe. Na HKS-u nikad nećete biti samo broj nego jedinstveni i unicathni – piše budućim brucošima Dalibor Karlović, prenosi Jutarnji.hr, uz pojašnjenje da je Budi unicathan slogan studija medicine.
Studij medicine na HKS-u čini 11 modula odnosno skupina sličnih predmeta. Svaki semestar izuzev posljednjeg se sastoji od dva predmeta. Predmeta je tako ukupno 24, a dva kolegija – Medicinska humanistika i Istraživanje u biomedicini i zdravstvu – se izvode tokom svih šest godina studija.

– Prvenstveno me zainteresirao program koji je po uzoru na europske fakultete – istaknula je jedna studentica prve godine, dok druga to dodatno potkrepljuje – Počet ćemo raditi kliničku praksu već od prve ili druge godine, a na ovom drugom fakultetu na četvrtoj se krene što je poprilično kasno – donosi Dnevnik.hr .

Zanimljivo je i kako će između ostalih profesora na ovom fakultetu predavati i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

– Moja struka je infektologija. To je na četvrtoj godini, do tada ima još vremena i da se riješi COVID i dalje nastavi – prenosi Dnevnik.hr.

Brucošima i brucošicama ministar zdravstva Vili Beroš uputio je riječi poticaja.

– Siguran sam da ćete iznjedriti generacije novih studenata i mladih liječnika koji će upravo tako multidisciplinarno prilaziti svoj tematici, razvijati novu znanost – navodi Dnevnik.hr.

FOTO: PIXABAY