LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rad na kvaliteti zdravstvene skrbi

HAZU osnovao Znanstveno vijeće za medicinu i tehniku

Ovo će se radno tijelo Akademije baviti ključnim znanstvenim, razvojnim i obrazovnim temama medicine i tehnike.

Ovo će se radno tijelo Akademije baviti ključnim znanstvenim, razvojnim i obrazovnim temama medicine i tehnike.

Ovoga je utorka u dvorani Knjižnice HAZU održana je osnivačka skupština Znanstvenog vijeća za medicinu i tehniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Temeljna je namjera HAZU-a potaknuti razmjenu interdisciplinarnih istraživanja unutar ova dva područja.

Kako je izvijestila HINA, akademik Bojan Jerbić izabran je za predsjednika prvog zajedničkog vijeća dva razreda, Razreda za medicinske znanosti i Razreda za tehničke znanosti. Naglasio je kako će se to radno tijelo Akademije baviti ključnim znanstvenim, razvojnim i obrazovnim temama medicine i tehnike. Riječ je o područjima kao što su primjena umjetne inteligencije u medicini, robotska urologija, stereotektička neurokirurgija, primjena biomedicinskih signala, robotski potpomognuta ortopedija i još mnogo toga. Zahvaljujući novim tehnologijama, osigurat će se i nove mogućnosti za medicinsko osoblje, a pacijentima da žive u održivijem okruženju i pobijede prethodno neizlječive bolesti.

“Nove tehnologije nude nove mogućnosti osoblju u medicini, ali i pacijentima da žive u održivijem okruženju i pobijede prethodno neizlječive bolesti. Zahvaljujući novim uređajima i novim načinima liječenja bolesti, ljudi žive duže i zdravije, stopa preživljavanje pacijenta sa srčanim udarom povećana je za 70 posto, a stopa smrtnost od raka smanjena za 60 posto u svijetu”, izjavio je akademik Jerbić.


Detalji o održanoj skupštini, kao i sve aktualnosti u svezi novog Znanstvenog vijeća dostupni su na službenoj HAZU stranici.
FOTO: PIXABAY