LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska potpora

Grad Zagreb dodjeljuje 12 000 kuna veće stipendije studentima s dobrim prosjekom nego studentima koji dolaze iz siromašnih obitelji

Dok se studentima s invaliditetom, studentima slabijega imovinskog statusa i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine dodjeljuje 10 stipendija u iznosu od 50% prosječne zagrebačke neto plaće, izvrsnim studentima dodjeljuje se 12 stipendije u visini 55% prosječne zagrebačke neto plaće.

Dok se studentima s invaliditetom, studentima slabijega imovinskog statusa i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine dodjeljuje 10 stipendija u iznosu od 50% prosječne zagrebačke neto plaće, izvrsnim studentima dodjeljuje se 12 stipendije u visini 55% prosječne zagrebačke neto plaće.

Grad Zagreb na svojim je službenim internetskim stranicama nedavno objavio natječaje za dodjelu stipendija posebnim skupinama studenata. Iz gradskog se proračuna i ove godine stipendiraju studenti s invaliditetom, studenti pripadnici romske nacionalne manjine, studenti slabijega imovinskog statusa i studenti s izvrsnim akademskim postignućima s najmanje jednom godinom adrese prebivališta na području Zagreba. 

Najviše za izvrsne studente

Stipendija se u svim slučajevima dodjeljuje redovitim studentima s adresom prebivališta na području Grada Zagreba i to u sljedećim kvotama: 10 stipendija za pripadnike romske nacionalne manjine, 25 stipendija za studente s invaliditetom, 35 stipendija za studente slabijega imovinskog statusa te najviše, čak 100 stipendija, za izvrsnost i to 96 studentima znanstveno-istraživačkih fakulteta i 4 studentima umjetničkih sveučilišnih programa. 

Osim što se dodjeljuje najvećem broju studenata, stipendija za izvrsnost dodjeljuje se i u najvećem iznosu te najduljem trajanju. Prema točki 3 Natječaja za dodjelu stipendije Grada Zagreba za izvrsnost studentima za akademsku godinu 2019./2020., stipendija za izvrsnost dodjeljuje se u trajanju od 12 mjeseci, a utvrđuje se u visini 55% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje od 1. do 8. mjeseca 2019. Dakle, visina te stipendije iznosit će oko 4100 kuna. Nadalje, izvrsni zagrebački studenti stipendiju u iznosu od 4100 kn primat će 12 mjeseci

S druge strane, studentima dobitnicima stipendije u drugim kategorijama Grad Zagreb osigurao je mjesečnu potporu u visini od 50% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje od 1. do 8. mjeseca 2019., što će ove godine iznositi oko 3700 kn. Osim toga, prema točki 3 Natječaja za dodjelu stipendije studentima pripadnicima romske nacionalne manjine, Natječaja za studente s invaliditetom te Natječaja za studente slabijega socijalnog statusa, čiji se tekstovi nalaze na poveznici, stipendije će im se dodjeljivati 10 mjeseci.

To znači da će izvrstan zagrebački student na kraju akademske godine od Grada Zagreba dobiti više od 12 000 kuna veću stipendiju nego zagrebački student s invaliditetom, student pripadnik romske nacionalne manjine ili student slabijeg socijalnog statusa. 

S obzirom na to da nas je zanimao razlog za tako veliku razliku u visini stipendija između kategorije za izvrsnost i ostalih kategorija, obratili smo se gradskom Uredu za demografiju. Prema odgovoru koji smo dobili od pročelnice Mile Jelavić, stipendije za izvrsnost veće su jer su namijenjene studentima koji sudjeluju na konferencijama, nabavljaju skupu literaturu, rade financijski zahtjevna istraživanja i slično: 

- Stipendije su novčane pomoći koje Grad Zagreb dodjeljuje pojedinim kategorijama učenika i studenata kako bi im olakšao školovanje i potaknuo njihov osobni razvoj i napredak, a samim time i društva u cjelini. Svaka stipendija Grada Zagreba dodjeljuje se s određenom svrhom te su, u skladu sa svrhom, propisani uvjeti i kriteriji koje kandidati moraju ispunjavati za dodjelu pojedine vrste stipendije. Odluke o stipendijama donosi Gradska skupština Grada Zagreba. Stipendija Grada Zagreba za izvrsnost je prva stipendija koju je Grad Zagreb počeo dodjeljivati, a namijenjena je najuspješnijim učenicima i studentima kojima ovaj vid financijske pomoći olakšava, često vrlo skupa, usavršavanja, sudjelovanje na konferencijama, potpomaže u financiranju istraživanja, nabavi specijalizirane literature i sl.

Na natječaj za stipendiju za izvrsnost mogu se javiti samo studenti čiji je prosjek ocjena najmanje 4,5 ili su u 10% najboljih studenata na svom studiju te koji imaju objavljena najmanje tri rada od kojih je najmanje jedan znanstveni rad objavljen u znanstvenom časopisu ili indeksiranom zborniku s konferencije: 

- Osim uspjeha u studiju, koji se utvrđuje temeljem prosjeka ocjena, studentima se boduju znanstveni i stručni radovi u struci i to: objavljeni radovi u znanstvenim i stručnim časopisima te na znanstvenim i stručnim konferencijama, sudjelovanja u znanstvenim ili stručnim projektima, sudjelovanja i nagrade na značajnim natjecanjima (natjecanje na državnoj i međunarodnoj razini kojem je prethodila selekcija natjecatelja na nižim razinama natjecanja) te vrijedna priznanja (fakultetska priznanja, rektorova nagrada, priznanje na državnoj razini), s tim da se po svakom kriteriju boduje najvrjednije postignuće. Student koji je za vrijeme studija za koji podnosi molbu na drugom sveučilišnom studiju različite struke kao redovan student ostvario najmanje 54 ECTS-a i prosjek ocjena najmanje 4,00, dobiva dodatne bodove.

Nadalje, ističe Ured za demografiju, svake se godine veliki broj studenata prijavi na Natječaj zbog čega se zadani kriteriji rigorozno primjenjuju, a od akademske godine 1992./1993. studentima je dodijeljeno 2080 stipendija:  

- Svake godine velik broj kandidata podnosi molbu za Stipendiju Grada Zagreba (samo je u prošloj akademskoj godini zaprimljeno 255 studentskih molbi) te se propisani kriteriji rigorozno primjenjuju. Dosada je dodijeljena ukupno 3841 stipendija: 1698 stipendija učenicima, 2080 stipendija studentima i 63 stipendije studentima doktorskog studija.

Stipendija kao potpora onima kojima najviše treba?

Stipendije Grada Zagreba daleko su najviše stipendije iz javnih izvora u Hrvatskoj, što čini posebice stipendije za izvrsnost Grada Zagreba najvišom stipendijom u Hrvatskoj. Dobitnici te stipendije mogu biti samo studenti s prebivalištem u Gradu Zagrebu, s prosjekom većim od 4,50, bez zaostajanja u studiju. Zagrebački studenti s prebivalištem u Zagrebu rijetko imaju troškove s kojima se susreće većina njihovih kolega: u velikoj mjeri žive s roditeljima zbog čega nemaju trošak u obliku stanarine za studentski dom ili stanarine i režija za privatan stan, ne putuju kući za vikend pa nemaju trošak kupnje karata, a izvrsni studenti, s obzirom na to da su redoviti u studiju, ne plaćaju troškove participacije u studiju kao mnogi njihovi kolege koji iz raznih razloga nisu uspjeli skupiti dovoljno ECTS bodova. 

Osim toga, istraživanja su pokazala kako studenti iz bogatijih obitelji imaju veće šanse za uspjeh na studiju te kako financijski kapital, socijalni kapital, obitelj i obrazovanje roditelja imaju značajnu pozitivnu povezanost s obrazovnim uspjehom. Primjerice, istraživanje Silvie Rogošić Socio-ekonomski status i socijalni kapital kao čimbenici obrazovnog uspjeha na visokoškolskoj razini: primjer studenata odgojiteljskih studija iz 2018. godine objavljeno u Metodičkim ogledima pokazalo je da je, uz motivaciju pri izboru studija, socijalni kapital jedan od značajnih prediktora uspjeha na studiju.

Generalno govoreći, studenti s boljom financijskom situacijom imat će bolji uspjeh na studiju - dok ih financijski podupiru roditelji, nemaju potrebu raditi studentske poslove što im ostavlja više vremena za učenje i rad na projektima koji im mogu donijeti, primjerice, Rektorovu nagradu. Istovremeno, stipendija za izvrsnost nema gornji imovinski cenzus, što znači da ju mogu dobiti i studenti s vrlo visokim mjesečnim obiteljskim primanjima koji bi se, čak i uz sve dodatne troškove koje Ured za demografiju navodi u svom priopćenju, snašli i bez stipendije. Grad Zagreb u tome ne vidi problem: 

- Kao što je već navedeno, stipendisti Grada Zagreba za izvrsnost imaju i povećane troškove koji se odnose na aktivnosti koje izlaze izvan okvira redovnog studija, kao što su usavršavanja, majstorski tečajevi, sudjelovanja na raznim konferencijama, kongresima, simpozijima, nerijetko s izlaganjem vlastitih znanstvenih i stručnih radova, a kojima su prethodila opsežna istraživanja, nabava dodatne literature, materijala, opreme. Zbog svega toga, a radi podržavanja njihove izvrsnosti te omogućavanja i olakšavanja njihovog daljnjeg napredovanja u znanju i vještinama, smatramo da je iznos Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost opravdan. Stipendija za izvrsnost omogućuje i nastavak korištenja Stipendije do završetka školovanja uz ispunjavanje propisanih uvjeta, što predstavlja dodatan motiv održavanju izvrsnosti svakog stipendista.

Ili, drugim riječima, tko jednom dobije stipendiju za izvrsnost, dobivat će ju vrlo vjerojatno do kraja studija jer će mu stipendija omogućiti da se ne bavi egzistencijalnim pitanjima poput plaćanja stanarine i hrane, nego fakultetskim projektima. 

Neupitno je da svaki fakultet zahtijeva puno truda, rada i upornosti. Neupitno je da je teško davati sve ispite u roku s prosjekom većim od 4,50. Neupitno je da objavljivanje znanstvenih radova kao student zahtijeva puno odricanja, rada i truda. Neupitno je da je teško biti izvrstan student. Neupitno je da izvrsnosti treba težiti, treba ju poticati i nagrađivati. No isto je tako neupitno da mnogim studentima slabijeg socijalnog statusa o stipendiji ovisi nastavak školovanja.

Na kraju, je li u redu da stipendija za izvrsnost, koja je u svojoj suštini nagrada, bude značajno veća od stipendije za ugroženije skupine studenata, kojima o primitku stipendije često ovisi nastavak samog studiranja? Grad Zagreb kaže da da. 

FOTO: PIXABAY