LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na Svjetski dan Roma

Grad Zagreb dodijelio učenicima i studentima romske manjine više od 100 stipendija

Tradicija je započela prije 12 godina kada je prvi put donesena odluka o stipendijama za romsku nacionalnu manjinu.

Tradicija je započela prije 12 godina kada je prvi put donesena odluka o stipendijama za romsku nacionalnu manjinu.

Grad Zagreb dodijelio je ugovore o stipendiji za 108 učenika i studenata romske nacionalne manjine za školsku/akademsku godinu 2023/2024, a svečanost dodjele održana je jučer, kada je ujedno obilježen i Svjetski dan Roma, izvještava HINA. Tom prilikom istaknuto je da je ulaganje u obrazovanje romske djece jedini put za osiguravanje njihove budućnosti.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević uručio je stipendije u Starogradskoj vijećnici zajedno s predsjednikom Skupštine Joškom Klisovićem. Ta je tradicija započela prije 12 godina kada je prvi put donesena odluka o stipendijama za romsku nacionalnu manjinu, a Tomašević je iskoristio obraćanje te najavio da će Grad konstantno povećavati broj tih stipendija. Naime, od 2020. godine kada je stranka Možemo! preuzela Grad, broj dodijeljenih stipendija podigao se sa 70 na 108, a iznos stipendija je 360 eura mjesečno za učenike te 500 eura mjesečno za studente.

Predsjednica povjerenstva za dodjelu stipendija Nura Ismailovski poručila je da su Romi najdiskriminiranija skupina zbog čega je važno istaknuti tu odluku o stipendijama. Prisutnima se obratila i učenica Trgovačke škole Kada Šečić te zahvalila u ime svih stipendista, istaknuvši da ova stipendija nije samo financijska potpora već i simbol podrške i vjere u njihov talent i mogućnosti, ali i potvrda da se trud, učenje i zalaganje isplate i da ne odustaju od puta obrazovanja.

„Ona je pokazatelj da naša zajednica prepoznaje naš trud i predanost te da je spremna stati uz nas i pružiti nam potrebnu podršku. Kroz obrazovanje možemo promijeniti ne samo svoj život već i živote drugih oko sebe. Možemo postati uzor mladima u svojoj zajednici, inspirirajući ih da slijede naš primjer i da se vode svojim snovima“, izjavila je Šečić.