LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Parlamentarni izbori

Gdje studenti mogu glasati ako studiraju u drugom gradu?

Iako za hrvatske prilike nije uobičajeno da izlazimo na birališta usred radnog tjedna, odlukom predsjednika Zorana Milanovića izbori će se održati na dan koji nije nedjelja, što znači da će 17. travnja biti neradni dan. 

Iako za hrvatske prilike nije uobičajeno da izlazimo na birališta usred radnog tjedna, odlukom predsjednika Zorana Milanovića izbori će se održati na dan koji nije nedjelja, što znači da će 17. travnja biti neradni dan. 

S obzirom na veliki broj studentske populacije i predstojeće parlamentarne izbore koji padaju na srijedu, 17. travnja 2024. godine, mnoge zasigurno zanima gdje možete glasati kada studirate van svog mjesta prebivališta.

Iako za hrvatske prilike nije uobičajeno da izlazimo na birališta usred radnog tjedna, odlukom predsjednika Zorana Milanovića izbori će se održati na dan koji nije nedjelja, što znači da će 17. travnja biti neradni dan. 


Što ako ste u istoj izbornoj jedinici?


Ako studirate u Hrvatskoj, ali izvan mjesta prebivališta, biračko pravo možete ostvariti na drugom redovnom biračkom mjestu unutar svoje izborne jedinice, ali morate podnijeti odgovarajuće zahtjeve, i to:
  • neovisno o mjestu upisa u registar birača, najkasnije deset dana prije dana održavanja izbora, podnosite zahtjev nadležnom upravnom tijelu županije, odnosno Gradu Zagrebu te vam je odobren privremeni upis,
  • ako nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Gradu Zagrebu, u kojem ste upisani u registar birača, najkasnije deset dana prije izbora, podnesete odgovarajući zahtjev te vam je iznimno izdana potvrda za glasanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda),
piše na stranicama Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske (DIP).


Možete li glasati online, ako ste primjerice bolesni?


Iako ste u svom mjestu prebivališta, može se dogoditi da fizički ne možete pristupiti svom biračkom mjestu.

"Kad birač zbog teže bolesti, tjelesnog oštećenja ili nemoći ne može pristupiti na biračko mjesto (jer je bolestan kod kuće, osoba s invaliditetom ili nepokretna osoba i sl.), a izrazi želju glasovati, obavijestit će o tome nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije dana održavanja izbora ili birački odbor do 12 sati na dan održavanja izbora", navodi DIP. 


Vrlo često studenti studiraju izvan svog prebivališta 


Ne brinite, ako se na dan održavanja izbora zateknete na području Republike Hrvatske, ali izvan mjesta prebivališta, biračko pravo možete ostvariti izvan mjesta prebivališta na posebnom biračkom mjestu određenom za glasanje za izbornu jedinicu na području kojem birač ima prebivalište, ali morate podnijeti zahtjeve:
  • nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba, neovisno o mjestu upisa u registar birača, najkasnije deset dana prije dana održavanja izbora te vam je odobren privremeni upis,
  • nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba, u kojem ste upisani u registar birača, bez obzira na području koje izborne jedinice se nalazite, najkasnije deset dana prije dana održavanja izbora te vam je iznimno izdana potvrda za glasanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda),
navodi dalje DIP.


Hoće li studentima koji studiraju van RH biti moguće doći do biračkog mjesta?


Može se dogoditi da ste već isplanirali neko putovanje ili da se nalazite čak i van Republike Hrvatske, na razmjeni ili čak na studiju u drugoj zemlji – gdje tada možete glasati?

Svaki birač koji ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan izbora nije u našoj zemlji, može glasati u sjedištu diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Hrvatske u kojem je Državno izborno povjerenstvo odredilo biračko mjesto, ali ponovno, samo ako je deset dana prije dana održavanja izbora podnio:
  • zahtjev za prethodnu registraciju nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu te mu je isti odobren,
  • zahtjev za izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda) nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba, u kojem je upisan u registar birača te mu je izdana žuta potvrda,
zaključuje Državno izborno povjerenstvo.

Doduše, hoće li odluka predsjednika Zorana Milanovića da se izbori održe u srijedu, umjesto nedjelje, kako to obično bude, dodatno udaljiti mlade od biračkih mjesta, to ćemo tek vidjeti.
FOTO: PEXELS