LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razvoj umjetne inteligencije

FSB i FPZ sudjeluju u projektu koji će Lipik učiniti poželjnim mladima; u planu i sveučilišni kampus

– Sveučilište u Zagrebu jako je zadovoljno time što su naša dva fakulteta prihvatila hvalevrijednu inicijativu Grada Lipika koja se odnosi na međunarodni projekt o promoviranju i obrazovanju u području umjetne inteligencije. – izjavio je rektor Damir Boras.

– Sveučilište u Zagrebu jako je zadovoljno time što su naša dva fakulteta prihvatila hvalevrijednu inicijativu Grada Lipika koja se odnosi na međunarodni projekt o promoviranju i obrazovanju u području umjetne inteligencije. – izjavio je rektor Damir Boras.

Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet prometnih znanosti i Centar za razvoj umjetne inteligencije u Lipiku potpisali su Ugovor o suradnji na razvoju projekta umjetne inteligencije, piše Moj portal

Projekt koji je pokrenuo grad Lipik podijeljen je u tri faze – prva faza, koju je grad sam pokrenuo, podrazumijeva edukaciju, tj. osposobljavanje za programera umjetne inteligencije koju trenutno pohađaju prvi polaznici. Za preostale dvije faze potrebna im je pomoć dvaju spomenutih zagrebačkih fakulteta.

Riječ je o jedinstvenom projektu kakvog u Europi još nema.
– Planiramo i pokretanje poduzetničkog inkubatora i akceleratora umjetne inteligencije u Lipiku. Mi smo već sad u razgovorima s nekim većim tvrtkama koje su zainteresirane za ove kadrove. U kontaktu smo i s Nacionalnom udrugom umjetne inteligencije u Zagrebu. Zapravo, sve zanimaju ovi kadrovi – rekao je Dejan Iličić za Moj portal.
U planu utemeljenje srednje škole i sveučilišnog kampusa

Tvorac projekta Iličić rekao je da do 2023. godine planiraju utemeljiti srednju školu u kojoj bi se učenici obrazovali za primjenu umjetne inteligencije. 

Treća je faza projekta osnivanje sveučilišnog kampusa, no to je ujedno najzahtjevniji dio projekta pa će morati naći još partnera. Svoj doprinos projektu dat će Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet prometnih znanosti, čime je rektor Damir Boras, koji je i sam prisustvovao svečanom potpisivanju ugovora, iznimno zadovoljan.
– Sveučilište u Zagrebu jako je zadovoljno time što su naša dva fakulteta prihvatila hvalevrijednu inicijativu Grada Lipika koja se odnosi na međunarodni projekt o promoviranju i obrazovanju u području umjetne inteligencije. To je pogodno za te fakultete jer oni očekuju što više mladih koji bi se željeli baviti znanstveno istraživačkim projektima te suradnju koja bi bila i međunarodna. – naveo je rektor.
Njegovo zadovoljstvo dijeli i dekan FSB-a Dubravko Majetić koji je istaknuo da će Fakultet imati savjetodavnu ulogu:
– Nama je velika čast sudjelovati u ovom projektu te zadovoljstvo pomoći Gradu Lipiku u radu jednog ovakvog Centra. Naša uloga će biti savjetodavna. Pomagat ćemo u opremanju laboratorija u svrhu realizacije istraživačkog rada i u izgradnji kurikuluma koji bi trebali slušati polaznici za koje se nadamo da će u konačnici završiti i na našem fakultetu.
Grad budućnosti?

Po svemu sudeći, čini se da bi Lipik mogao postati grad u kojemu će mladi rado živjeti. Ondje, kako stoji na službenoj stranici grada Lipika, sada posluje IT tvrtka iz Stuttgarta koja je već zaposlila 14 osoba, a planira zaposliti još mladih hrvatskih programera.
– Lipik je grad koji se ubrzano razvija. Posljednje tri godine Lipik je u Hrvatskoj bio među tri najuspješnija grada po povlačenju sredstava iz EU fondova po glavi stanovnika. Imamo modernu viziju razvoja grada i radimo na njezinoj realizaciji. Posebno smo ponosni na šestomjesečno besplatno osposobljavanje za programere umjetne inteligencije koje pohađa dvadeset i dvoje polaznika pristiglih iz čitave Hrvatske, a u samom startu se prijavilo 238 ljudi iz cijele Hrvatske za 22 mjesta što dovoljno govori da smo na pravom putu. Iznimno smo zadovoljni činjenicom da ovaj projekt podupire i Sveučilište u Zagrebu te njegove dvije sastavnice, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet prometnih znanosti. – rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.
Osim svega navedenoga, nedaleko od Centra za razvoj umjetne inteligencije gradi se poduzetnički inkubator za umjetnu inteligenciju koji će služiti za razvoj startupa svima koji završe edukaciju, za što će dobiti 200 000 kuna financijske potpore, zahvaljujući suradnji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Požeško-slavonske županije.
FOTO: GRAD LIPIK