LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspjesi studenata

FOI-jevci ponovno najbolji na hackathon natjecanjima

Za pobjedničko rješenje tima CodeBonobos Stefano Kliba osmislio je par funkcionalnosti prikazane kroz dvije Android aplikacije koje je samostalno napisao u 24 sata hackathona.

Za pobjedničko rješenje tima CodeBonobos Stefano Kliba osmislio je par funkcionalnosti prikazane kroz dvije Android aplikacije koje je samostalno napisao u 24 sata hackathona.

U organizaciji tvrtke IN2 u Zagrebu od 20. do 21. svibnja 2017. održalo se hackathon 24-satno studentsko natjecanje. Studenti Fakulteta organizacije i informatike postigli su značajne uspjehe. Ovog puta bavili su se aplikacijom koja bi pomogla Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, odnosno aplikacijom koja ubrzava dojavu o određenim akcijama (spašavanja, potrage) ostalim članovima HGSS-a i koja olakšava upravljanje zadacima.

U pobjedničkom timu naziva CodeBonobos sudjelovao je student 2. godine diplomskog studija Stefano Kliba koji je do sada bio uspješan na više takvih natjecanja i može se reći da je veteran hackhaton natjecanja. Osmislio je par funkcionalnosti prikazanih kroz dvije Android aplikacije. Jedna je bila namijenjena krajnjem korisniku, individui koja je odlučila planinariti ili šetati, za što bi možda morao intervenirati HGSS. Druga je bila namijenjena zaposlenicima u HGSS-u. Obje implementirane funkcionalnosti bile su sigurnosne funkcionalnosti koje bi potencijalno mogle spasiti život. Ostali njegovi kolege iz tima bili su s FER-a i Tehničkog veleučilišta Zagreb.

Drugoplasirani je tim Do you even code? a čine ga studenti Tino Balint, Emil Balint, Ante Barić i Antonio Martinović. Njihovo rješenje sastoji se od mobilne i web aplikacije. Web aplikacija bila je namijenjena administratorima i voditeljima akcija spašavanja koja je nudila upravljanje raznim podacima, vođenje statistike svih akcija i korištenje karte nad kojom se može kreirati područje svake akcije i pratiti kretanje svih korisnika aplikacije. Mobilna aplikacija nudila je mogućnosti kao i web aplikacija uz pozivanje drugih članova HGSS-a u akciju spašavanja putem mobilnih notifikacija. Osim aplikacije, za članove HGSS-a napravljena je i turistička aplikacija. Turistička aplikacija nudi slikanje biljaka i gljiva te pomoću computer visiona vraća informacije što je uslikano i je li jestivo. Osim toga, pomoću accelerometra prati se kretanje korisnika. Ako korisnik padne i ostane nepokretan, automatski se šalje poruka administracijskoj aplikaciji i zove se broj hitne službe.

Osim njih, svoja znanja i vještine pokazali su i studenti Mario Tuđan, Nikola Majcen, Matija Popijač, Ivan Sušec i Mislav Jurinić koji se ovog puta nisu plasirali među tri najuspješnija tima. Kao mentor na hackathonu sudjelovao je i bivši student FOI-ja Krunoslav Domić. Dekan FOI-ja, prof. dr. sc. Neven Vrček bio je jedan od članova žirija.

Uz vrlo složena programerska znanja za uspjeh na ovakvim natjecanjima potrebna je inovativnost i snalažljivost prilikom kreiranja rješenja, a ovi studenti pokazali su da je njima ne nedostaje.

FOTO: FOI