LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obraćanje stručnog suradnika

Filozofski fakultet u Zagrebu zaboravio održati jesenske rokove za upis brucoša?

Iako je ostalo slobodnih mjesta nakon ljetnog upisnog roka, na jesenskom upisnom roku na Filozofski fakultet u Zagrebu nije se upisao nijedan brucoš jer natječaj za upis nije ni bio raspisan.

Iako je ostalo slobodnih mjesta nakon ljetnog upisnog roka, na jesenskom upisnom roku na Filozofski fakultet u Zagrebu nije se upisao nijedan brucoš jer natječaj za upis nije ni bio raspisan.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu na svojoj je Facebook stranici objavio e-mail stručnog suradnika s Odsjeka za psihologiju mr.sc. Roberta Fabera upućenog Upravi Fakulteta koja ove godine nije održala jesenske upisne rokove za upis brucoša.

Naime, kako Faber navodi, prošle je godine na jesenskim rokovima upisano još 62 studenata koji su se mogli prijaviti za neka od tada velikog broja slobodnih mjesta na studijskim programima FFZG-a, a ove bi godine ta brojka možda bila i veća s obzirom na to da je ukinut razredbeni postupak koji je ranije bio uvjet za upis na Fakultet, no postoji jedan problem – upisa nije ni bilo.

Podsjećamo, u srpnju je fakultet obavijestio da je pravo upisa ostvarilo 966 brucoša i brucošica, što je oko 100 više nego prošle godine. Prema podacima koje je Sveučilište u Zagrebu objavilo vezano uz kvote za sljedeću akademsku godinu, Filozofski fakultet ima kvotu od ukupno 1111 mjesta, od čega 1023 za redovite studente, 88 za strane studente i 17 za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Stručni suradnik Faber navodi da FFZG ove godine ne bi ni imao troškove organizacije upisa jer se, prema njegovim riječima, upisni rok mogao organizirati na aplikaciji Postani student i s par rečenica obavijesti na web-stranici Fakulteta, a njegov e-mail, koji možete pronaći na Facebook stranici Zbora FFZG-a na poveznici, prenosimo u nastavku:
–  Poštovane kolegice i kolege,

povodom, na zadnjem Fakultetskom vijeću postavljenog, pitanja o razlozima izostanka otvaranja jesenskog upisnog roka za preddiplomske studije na našem fakultetu i jučer objavljenih finalnih rang-lista za druge fakultete, šaljem nekoliko relevantnih podataka za tu temu. Prema podacima AZVO-a, na Filozofskom fakultetu je nakon ljetnog upisnog roka za preddiplomske studije ostalo nepopunjeno 10,5 % odobrene upisne kvote za državljane RH. Odnosno, nepopunjeno je 107,5 od 1023 mjesta za državljane RH i to na 13 studija. Također, prema podacima AZVO-a vidljivo je da oktroirana uprava nije omogućila jesenski upisni rok za nepopunjene preddiplomske studije, iako je postotak nepopunjene upisne kvote prilično velik.

Prošle godine, kada se u sklopu razredbenog postupka provodilo i posebno testiranje, u jesenskom roku upisana su dodatna 62 studenta preddiplomskih studija. S obzirom na to da je ove godine dodatno testiranje ukinuto zbog pojednostavljivanja razredbenog postupka, upisani broj studenata u jesenskom roku vjerojatno je mogao biti i veći od toga. Na jesenskom upisnom roku bilo je sveukupno ponuđeno 685 studijskih programa za koje se prijavilo 6053 kandidata. Primjerice, na Fakultetu hrvatskih studija pravo upisa steklo je dodatnih 38 studenata time u potpunosti popunivši 7 od 10 njihovih nepopunjenih studija iz ljetnog roka, za Filozofski fakultet u Rijeci pravo upisa steklo je dodatnih 42 studenta, Agronomski fakultet u Zagrebu upisat će 82 studenta itd.

Ovogodišnji jesenski upisni rok mogao se provesti bez ikakvih troškova organizacije, uz minimalan trud od svega nekoliko klikova na aplikaciji Postani-student i par rečenica obavijesti na našim web-stranicama. To je izostalo iz razloga znanih samo o.o.d. upravi. Fakultet je time oštećen za popriličan novčani iznos koji se mjeri u stotinama tisuća kuna, a cijeli trud na uspostavi novih kriterija upisa u svrhu privlačenja studenata na naše studije, kao i trud uložen u provedbu promotivnih aktivnosti, uspješno su poništeni. Ponovit ću ono što sam već jednom napisao: sve to opravdano potiče sumnju u dobre namjere oktroirane uprave, jer smanjenim brojem upisanih studenata Fakultet gubi dio financijskih sredstava i, što je još važnije, utječe se na brojnost kadra potrebnog za izvođenje nastave na pojedinim studijima. Time se slabi pozicija našeg fakulteta u odnosu na druge i istovremeno ugrožava zapošljivost i mogućnost napredovanja mlađeg nastavnog kadra. Kad tome dodamo već opisanu namjeru besmislenog otežavanja upisa studenata na diplomsku razinu studija, postaje još jasnije kuda sve to vodi.

Po službenoj dužnosti vlastite savjesti
i uz srdačan pozdrav, Robert Faber
Oko spornog neodržavanja rokova kontaktirali smo trenutne obnašatelje dužnosti dekana i prodekana, no do trenutka objave članka nismo dobili odgovor te ćemo naknadno obavijestiti ako i kada ga dobijemo.
FOTO: WIKIPEDIA